Erdogan: Zauvijek ćemo biti na Kipru

"Jasno smo poručili Kipru i Grčkoj da ne treba da očekuju rješenje bez Turske kao garanta. Tamo ćemo vječno biti", kazao je Erdogan novinarima posle molitve u Istanbulu, prenijele su agencije
5 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.01.2017. 13:34h

Povlačenje turskih snaga iz sjevernog dela Kipra ne dolazi u obzir, poručio je turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan, navodeći da Atina i kiparski Grci i dalje imaju "različita očekivanja" u odnosu na kiparske Turke po pitanju rješavanja problema podeljenog ostrva.

Kiparski Turci "intenzivno rade", ali grčka strana ponovo izbjegava rješenje za Kipar, rekao je Erdogan, ističući da se bez Turske rješenje ne može očekivati.

"Jasno smo poručili Kipru i Grčkoj da ne treba da očekuju rješenje bez Turske kao garanta. Tamo ćemo vječno biti", kazao je Erdogan novinarima posle molitve u Istanbulu, prenijele su agencije.

Erdogan je to izjavio dan nakon što su razgovori o ponovnom ujedinjenju Kipra završeni u Ženevi bez dogovora.

Sljedeća runda će biti održana 18. januara, a tada će biti riječi o bezbjednosti.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Guteres je rekao da je uvjeren da će svi učesnici tih pregovora učiniti "poslednji napor" da riješe pitanja na sljedećem sastanku.

Izaslanik UN za Kipar, Espen Bart Eide, izjavio je nedavno da je teško postići mirovni dogovor na Kipru, ali da nije nemoguć.

Bonus video: