Njemački zvaničnik: Asad nema budućnost uprkos vojnim uspesima

Šefer je dodao da sirijska opozicija neće prihvatiti nijedan sporazum o formiranju prelazne vlade ako Asadova vlast ne bude znatno ograničena
0 komentar(a)
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Bašar al Asad, Foto: Reuters
Ažurirano: 02.01.2017. 14:11h

Portparol njemačkog ministarstva spoljnih poslova Martin Šefer izjavio je danas da Berlin "ne vjeruje" da će sirijski predsjednik Bašar el Asad ostati na vlasti kada bude postignut sporazum o okončanju rata u Siriji.

On je rekao da je preuzimanje kontrole nad istočnim Alepom i drugim djelovima sjevera Sirije "ojačalo Asadov režim" i njegovu poziciju u političkim pregovorima, ali da Njemačka vjeruje da on "ne može imati stalnu ulogu u budućem miru u Siriji" i da se taj stav nije promjenio, posebno "u trenutku kada se njegov režim tereti za smrt 300.000 ljudi tokom šest godina rata".

Šefer je dodao da sirijska opozicija neće prihvatiti nijedan sporazum o formiranju prelazne vlade ako Asadova vlast ne bude znatno ograničena.

Agencija AP navodi da Njemačka aktivno učestvuje u diplomatskim naporima da se postigne mirovni sporazum u Siriji i ulaže značajna finansijska sredstva u humanitarnu pomoć civilima.

Bonus video: