UN: Situacija sa klimatskim promjenama nikad ozbiljnija, 2018. među četiri najtoplije godine

Delegacije oko 200 zemalja će tokom dvije nedjelje konferencije u poljskom gradu Katovice raspravljati o primjeni međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama koji ima za cilj smanjenje globalnog zagrijavanja ispod dva stepena Celzijusa
1 komentar(a)
Planeta Zemlja, klimatske promjene, Foto: Shutterstock
Planeta Zemlja, klimatske promjene, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 02.12.2018. 17:22h

Situacija s klimatskim promjenama "nikada nije bila toliko ozbiljna" i to treba da podstakne međunarodnu zajednicu da učini mnogo više u borbi protiv tih promjena, izjavila je danas zvaničnica UN o klimi Patricija Espinoza prvog dana konferencije UN o klimi - COP24.

"Ova godina će biti među četiri najtoplije ikada registrovane godine. Koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi je na rekordnom nivou a njihovo širenje se povećava", navela je zvaničnica UN.

Prema njenim riječima, uticaj klimatskih promkena nikada nije bio ozbiljniji, a na konferenciji treba da se raspravlja šta učiniti više u toj borbi.

Delegacije oko 200 zemalja će tokom dvije nedjelje konferencije u poljskom gradu Katovice raspravljati o primjeni međunarodnog sporazuma o klimatskim promjenama koji ima za cilj smanjenje globalnog zagrijavanja ispod dva stepena Celzijusa.

Bonus video: