Čavez: Resursi pripadaju narodu, a ne kapitalistima - Vijesti.me
SVE ZA NAROD

Čavez: Resursi pripadaju narodu, a ne kapitalistima

Zbog dužeg Čavezovog nestajanka sa scene, počelo se spekulisati o tome da se njegovo stanje pogoršava i da bi to moglo zakomplikovati njegove šanse za reizbor, Čavez je u svom razgovoru za državnu televiziju opovrgao te navode

Upravljanje prirodnim resursima ne smije biti u rukama multinacionalnih kompanija, imperijalista, kapitalista ili nacionalne buržoazije. Ne smije, jer ti resursi pripadaju narodu"
Predsjednik Venecuele Ugo Čavez prekinuo je kratkotrajnu medijsku izolaciju kako bi naciji poručio da se prošlih dana odmara nakon dijete i liječenja od raka.

Iako se zbog neuobičajenog Čavezovog nestajanja sa scene počelo spekulisati o tome da se njegovo stanje pogoršava i da bi to moglo zakomplikovati njegove šanse za reizbor, Čavez je u svom zadnjem razgovoru za državnu televiziju opovrgao te navode i kazao da i dalje sve ima pod kontrolom, iako radi nešto manje nego što je to činio prije bolesti, prenosi Rojters.

"Nažalost, ne mogu da nastavim da budem divlji ždrebac kakav sam bio. Malo ću se odmoriti i opet ću biti dobro. Nekad uopšte nisam spavao, a sad radim kako i zakon nalaže - samo osam sati dnevno", kazao je u telefonskom razgovoru za TeleSUR, koji je trajao otprilike 90 minuta.

Pritom je još jednom iskoristio priliku da pohvali hrabre poteze Argentine i Bolivije, ali i drugih zemalja Južne Amerike koje su u zadnje vrijeme nacionalizovale važne kompanije.

"Odluka Argentine da ponovno stekne kontrolu nad svojom naftnom kompanijom bila je odlična ideja mog prijatelja Nestora Kiršnera i njegove supruge Kristine. Upravljanje prirodnim resursima ne smije biti u rukama multinacionalnih kompanija, imperijalista, kapitalista ili nacionalne buržoazije. Ne smije, jer ti resursi pripadaju narodu", kazao je odlučno Ugo Čavez.