Donald Ramsfeld priznao da je pogriješio u vezi Iraka - Vijesti.me
POGREŠNO SE IZRAZIO

Donald Ramsfeld priznao da je pogriješio u vezi Iraka

Ramsfeld sada kaže: „Pogrešno sam se izrazio“ i da je zapravo htio da kaže da postoje \'sumnjive lokacije\'.

s1614_1
s1614_1 (Foto: Foto: Rojters)

Bivši američki sekretar odbrane Donald Ramsfeld je u svojim memoarima priznao da je napravio grešku kada je ustvrdio da Sadam Husein posjeduje oružje za masovno uništenje na lokacijama oko Bagdada i Tikrita, što je bio jedan od glavnih argumenata za pokretanje invazije na Irak.

Ramsfeld sada kaže: „Pogrešno sam se izrazio“ i da je zapravo htio da kaže da postoje 'sumnjive lokacije', objavio je britanski dnevnik „Gardijan“.

Ovo je jedan od brojnih momenata opisanih u autobiografiji „Poznato i nepoznato“ na 815 strana, u kojoj pokušava da revidira istoriju administracije Džordža Buša, povodom pitanja od Iraka do zatvora na Gvantanamu.

Ramsfeld je jedna od najkontroverznijih ličnosti iz Bušove ere i na njegovu autobiografiju se dugo čekalo. „Gardijan“ je unaprijed dobio kopiju memoara.

Ramsfeld je nadgledao i otvaranje zatvora Gvantanamo na Kubi i rekao da su oštre tehnike ispitivanja bile neophodne kada je dobijanje informacija moglo spasiti američke živote. Ali, on nije odoborio tehnike poput 'voterbordinga', koja simulira davljenje.

On je kritikovao Baraka Obamu zbog napada na Bušovu administraciju oko Gvantanama, a da ni sam nije uspio da ga zatvori. Na snazi su i dalje, smatra Ramsfeld, mnoge odluke Bušove administracije.

Bivši američki sekretar je kritikovao i Obaminu sve veću upotrebu bespilotnih letjelica u Avganistanu i Pakistanu.