Južna Koreja: Priveden direktor kompanije potonulog trajekta - Vijesti.me
"Prekomjerni teret"

Južna Koreja: Priveden direktor kompanije potonulog trajekta

"Jako mi je žao za žrtve... njihove članove porodica. Teško sam zgriješio", rekao je Kim novinarima ispred pritvorne jedinice u južnom primorskom gradu Mokpu

Južna Koreja, trajekt, spasioci
Južna Koreja, trajekt, spasioci (Foto: Reuters)

Direktor kompanije Čonghaedžin koja je vlasnik trajekta koji je potonuo u Južnoj Koreji Kim Han-sik  prije tri nedjelje priveden je danas zbog navoda da je brod nosio prekomjerni teret.

Južnokorejske vlasti vjeruju da nepropisno utovarivanje i pretjerana količina tereta mogu biti uzrok potapanja broda 16. aprila u nesreći u kojoj je više od 300 osoba, uglavnom učenika, poginulo ili se vodi kao nestalo.

Na trajektu koji je potonuo bilo je 476 putnika, među kojima 325 đaka srednje škole Danvon kod Seula. Oni su krenuli na četvorodnevnu ekskurziju na ostrvo Čedžu, na jugu zemlje.

Samo je 174 osoba preživjelo brodolom, među kojima 22 od 29 članove posade.

Kim Han-sik, je priveden pod sumnjom da je znao da je trajekt prekoračio ograničenje za količinu tereta koju smije da nosi ali ništa nije uradio oko toga, rekao je viši tužilac Jang Jung-džin.

"Jako mi je žao za žrtve... njihove članove porodica. Teško sam zgriješio", rekao je Kim novinarima ispred pritvorne jedinice u južnom primorskom gradu Mokpu.

Svih 15 preživjelih članova posade broda koji su imali veze sa navigacijom takođe je ranije uhapšeno, optuženo za nemar i propust da zaštite putnike

Tužilac je naveo da se ispituje Kimovo djelovanje prije nego što se odluči da li će se tražiti nalog za njegovo zvanično hapšenje.

Četvoro zaposlenih u kompaniji Čonghaedžin koji su rukovali kargom u Sevolu, već su ranije uhapšeni.

I svih 15 preživjelih članova posade broda koji su imali veze sa navigacijom takođe je ranije uhapšeno, optuženo za nemar i propust da zaštite putnike.

Više od tri nedjelje od nesreće iz potopljenog broda izvučeno je 269 tijela a još 35 se vodi kao nestalo.

Južnokorejske vlasti naložile su da se potraga za nestalim završi do subote jer se do tada očekuju slabe morske struje.

Jedan preživjeli je dva puta evidentiran, a drugi slučaj je zbog netačnog izvještaja jednog putnika.

Međutim ronioci od juče popodne nijesu mogli da rade zbog velikih talasa i jakog vjetra. Ronioci se bore s jakim strujama, lošim vremenskim prilikama i plutajućim djelovima broda.

Jedan ronilac se onesvijestio tokom operacije i umro je u utorak, što je prvi smrtni slučaj među roniocima od nesreće.

Duga i teška podvodna potraga za tijelima kod južne obale Južne Koreje samo doprinosi patnji porodica nestalih, koje čekaju u obližnjoj luci za vijesti o njihovim voljenim.

Mnogi Južnokorejci kritikovali su vladu zbog načina na koji je vodila operaciju spasavanja, kao i regulatorne omaške koje su možda doprinijele da se dogodi nesreća.

Kao najnovija greška juče su vlasti objavile da je zapravo brodolom preživjelo 172 ljudi, ne 174 kao što se govori od 18. aprila.

Jedan preživjeli je dva puta evidentiran, a drugi slučaj je zbog netačnog izvještaja jednog putnika.

Ima dokaza ne samo da je brod bio pretovaren teretom, nego da je agencija koja je bila zadužena za bezbjednost putnika imala netačne informacije o tome koliko brod može sigurno da preveze, navodi agencija AP.