Keri sa iranskim kolegom o ISIL-u - Vijesti.me
SUSRET U NJUJORKU

Keri sa iranskim kolegom o ISIL-u

Obje strane složile su se da i dalje među njima postoji veliki jaz i da treba sklopiti dogovor o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ili ublažavanje sankcija koje je Zapad uveo Islamskoj Republici

Džon Keri
Džon Keri (Foto: Reuters)

Američki državni sekretar Džon Keri rekao je danas, u razgovoru sa šefom iranske diplomatije Mohamadom Džavadom Zarifom, da Iran treba da odigra ulogu u nastojanju SAD da formira koaliciju za borbu protiv boraca Islamske države u Iraku i Siriji (ISIL).

Keri i Zarif su u njujorškom hotelu razgovarali više od sat vremena o napretku u pregovorima o iranskom nuklearnom programu, ali i o "prijetnji koju predstavlja Islamska država", rekao je visoki zvaničnik Stejt departmenta. 

Dvojica zvaničnika najprije su razgovarala nasamo, a zatim su im se pridružili zamjenik sekretara Bil Berns i podsekretar Vendi Šerman sa strane SAD i Zarifovi zamjenici Abas Arakči i Madžid Taht-Ravanči, sa iranske strane, prenio je AFP. 

Razgovori su se ticali statusa pregovora grupe P5+1 o iranskom nuklearnom programu, a Keri je poručio da naredna sedmica predstavlja "mogućnost da se postigne dodatni napredak" i naglasio da je to namjera SAD. 

Obje strane složile su se da i dalje među njima postoji veliki jaz i da treba sklopiti dogovor o ograničenju iranskog nuklearnog programa u zamjenu za ukidanje ili ublažavanje sankcija koje je Zapad uveo Islamskoj Republici.