Kim prvi put govorio o dijalogu sa SAD - Vijesti.me
NIJE POMINJAO TRAMPA

Kim prvi put govorio o dijalogu sa SAD

Korejska agencija je navela da je Kim to rekao neposredno pošto je predsednik SAD juče najavio pred novinarima da će njegov istorijski susret s Kimom biti održan u maju ili početkom juna

Kim Džong Un, Donald Tramp
Kim Džong Un, Donald Tramp (Foto: Reuters)

Sjevernokorejski vođa Kim Džong Un prvi put je javno pomenuo dijalog sa SAD, prenijela je danas zvanična sjevernokorejska agencija KCNA.

Kim Džong Un predstavio je izvještaj zvaničnicima jedine partije o situaciji na Korejskom poluostrvu uključujući "perspektivu dijaloga između SAD i DNRK", skraćenice za zvanični naziv Sjeverne Koreje.  

Korejska agencija je navela da je Kim to rekao neposredno pošto je predsednik SAD juče najavio pred novinarima da će njegov istorijski susret s Kimom biti održan u maju ili početkom juna.

Ovo je prvi put da je zvanična sjevernokorejska agencija pomenula samit sa SAD, mada nije eksplicitno navedeno ime Donalda Trampa. 

Pjongjang još nije zvanično potrvdio da će se u razgovorima sa SAD govoriti o denuklearizaciji Korejskog poluostrva, kako je rekao izaslanik Južne Koreje koji je i najavio da je Kim spreman za samit sa Trampom. 

Kim Džong Un je takođe u svom izvještaju pomenuo predstojeći samit sa svojim južnokorejskim kolegom Mun Džae-inom koji je predviđen za 27. april, prenos KCNA.

Sjevernokorejski vođa je dao dubinsku analizu i procenu trenutnog razvoja odnosa sjever-jug, navela je korejska agencija. 

Posle više meseci pretnji ratom između Vašingtona i Pjongjanga oko sjevernokorejskog nuklearnog programa pripreme su u toku za vrlo očekivan samit SAD i Sjeverne Koreje.

List Vol strit džurnal izvijestio je u nedjelju da je Sjeverna Koreja direktno potvrdila SAD-u da je spremna da razgovara o denuklearizaciji. 

Američki predsjednik Donald Tramp je rekao juče da misli da će biti pokazano veliko uzajamno poštovanje i da se nada da će biti postignut sporazum o denuklearizaciji.

"Nadamo se da će novi odnosi biti mnogo različiti od toga kakvi su bili tokom mnogo, mnogo godina", rekao je Tramp.