Najveća koncentracija CO2 u atmosferi od početka mjerenja? - Vijesti.me
Ljudi najveći krivci za zagađenje

Najveća koncentracija CO2 u atmosferi od početka mjerenja?

Vremenski obrasci povezani s promjenama temperatura Tihog okeana utiču na apsorpciju CO2 u ekosistemima na kopnu

Ilustracija
Ilustracija (Foto: shutterstock)

Koncentracija ugljen dioksida (Co2) u atmosferi ove godine označiće jedan od najvećih godišnjih porasta od početka mjerenja 1958. dijelom i zbog australijskih požara, pokazalo je istraživanje britanske meteorološke službe. 

Očekuje se da će koncentracija Co2 premašiti 417 čestica na milion (ppm) tokom maja, a godišnji prosjek mogao bi se kretati oko 414 ppm, što je gotovo 3 ppm iznad prošlogodišnjeg prosjeka.

Pokretači dugoročnog porasta emisija CO2 u atmosferi su ljudi, a ugljen dioksid je glavni krivac za klimatske promjene, prenosi agencija Hina.

U dodatku na to vremenski obrasci povezani s promjenama temperatura Tihog okeana utiču na apsorpciju CO2 u ekosistemima na kopnu.

U godinama kada je tropski pojas Tihog okeana topliji i mnoge regije postaju toplije i sušnije, ograničava se sposobnost biljaka da rastu i apsorbiraju CO2. To povećava rizike za požare, što dodatno oslobađa nove količine štetnih gasova u atmosferu.

Uz druge vremenske obrasce i klimatske promjene izazvane ljudskim aktivnostima to je pridonijelo nedavnom vrućem i suvom vremenu u Australiji igrajući ključnu ulogu u razmjerima požara, navodi britanska meteorološka služba.

Neuobičajeno duga sezona požara rezultirala je izgorjelom površinom veličine Njemačke.

Očekuje se da će uticaj vremenskih obrazaca na ekosisteme podstaći dodatni porast koncentracije ugljen diksida za 10 odsto u ovoj godini, a emisije koje su rezultat požara doprinose tom povećanju s jednom petinom, navode britanski meteorolozi.


Vidi sve komentare