Poljska škola zvanično zabranila đacima žalbe i kukanje, fokus na pozitivno - Vijesti.me
Društveni eksperiment

Poljska škola zvanično zabranila đacima žalbe i kukanje, fokus na pozitivno

Takav način učenja optimizmu od malih nogu uslijediće nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mestu Tihi na jugu Poljske

Ilustracija
Ilustracija (Foto: shutterstock)

Osnovna škola br. 143 u Varšavi zvanično je zabranila bilo kakve žalbe, negativne primjedbe i kukanje, u nadi da će njen primjer slijediti i druge škole.

"Zabrana da se đaci žale obavezuje od praga škole. Podsjećamo sami sebe da treba da gledamo ono što je dobro, pozitivno, a ne da kukamo", objasnila je poljskoj privatnoj televiziji TVN24 učiteljica te škole u Varšavi Aneta Puhala.

Direktorka škole Kristna Jakubovska veruje da će na taj način naučiti đake, učitelje i roditelje da se zamisle da li vrijedi samo kukati ili je bolje primjetiti šta je pozitivno. Takav način učenja optimizmu od malih nogu uslijediće nakon raspusta i u jednoj osnovnoj školi i obdaništu u mestu Tihi na jugu Poljske.

"Poljaci stoljećima vole da pišu o sebi kako su prljavi, neuredni, ne poštuju pravila. Svi znamo te stvari. To je trajna poljska slika vlastite zajednice. Ali kukamo manje nego pre 30 godina", kazao je TVN24 sociolog Adam Leščinski.

Poljski psihijatar Marek Jurašek upozorio je da su o toj sklonosti Poljaka da kukaju, žale se i s pesimizmom gledaju na svijet i društvo napisane i knjige, a da se takav tip junaka pojavljuje često i u literaturi.

"Postoji zaraza kukanjem koje izaziva stres. U društvu sa više simpatija gledamo na onog ko se žali. A ako neko priča - super, kupio sam kola, idem na letovanje, na takve osobe se gleda sa antipatijama i ne volimo ih", kazao je psihijatar Marek Jurašček.

Eksperiment učenja optimizmu od malih nogu u te dvije poljske škole ne predvidja nikakve kazne za onog ko prekrši zabranu.