Ruska vojska: Naši avioni nisu intervenisali u Guti, tvrdnje Opservatorije su lažna vijest - Vijesti.me
"NE SPROVODIMO MISIJU U TOJ OBLASTI"

Ruska vojska: Naši avioni nisu intervenisali u Guti, tvrdnje Opservatorije su lažna vijest

Istočna Guta
Istočna Guta (Foto: Reuters)

Ruska vojska saopštila je danas da njeni avioni nisu intervenisali u Istočnoj Guti gdje je gotovo 80 civila poginulo u udarima na tu pobunjeničku zonu, prema navodima sirijske Opservatorije za ljudska prava. 

"Tvrdnje Opservatorije... o takozvanim ruskim vazdušnim udarima na istočnu Gutu su samo još jedna lažna vijest", saopštilo je Ministarstvo odbrane, penose ruske novinske agencije. 

"Ruska avijacija nema nikakvu vojnu misiju u istočnoj Guti i ne sprovodi nikakvu misiju u toj oblasti, dodaje se u saopštenju.

U Istočnoj Guti danas je poginulo 76 stanovnika uglavnom u napadima na mjesta Sakba i Kfar Batna, prema podacima Opservatorije koja je navela da su napade izveli ruski avioni. 

Od početka ofanzive na Istočnu Gutu koju su pokrenule snage sirijskog predsjednika Bašara al Asada 18. februara, uz podršku njihovog saveznika Rusije, sirijske vladine snage povratile su 70 odsto tog pobunjeničkog uporišta kod Damaska.

Prema bilansu Opservatorije u gotovo mjesec dana bombardovanja i granatiranja ubijeno je najmanje 1.346 civila među kojima 270 djece a hiljade je ranjeno.