SAD spremne da pomognu Sjevernoj Koreji u borbi protiv koronavirusa - Vijesti.me
IZRAZILI "DUBOKU ZABRINUTOST"

SAD spremne da pomognu Sjevernoj Koreji u borbi protiv koronavirusa

Najveći broj zaraženih je u susjednoj Kini, najbližem savezniku Pjongjanga

Detalj iz jedne fabrike u Pjongjangu
Detalj iz jedne fabrike u Pjongjangu (Foto: AP)

Sjedinjene Američke Države su izrazile duboku zabrinutost zbog ranjivosti Sjeverne Koreje na epidemiju novog koronavirusa iz Kine i navele da su spremne da podrže aktivnosti humanitarnih organizacija na suzbijanju širenja zaraze u toj siromašnoj zemlji.

"Mi snažno podržavamo i ohrabrujemo rad američkih i medjunarodnih humanitarnih i zdravstvenih organizacija na suzbijanju širenja koronavirusa u Sjevernoj Koreji", navela je portparolka Stejt departmenta Morgan Ortagus.

Sjeverna Koreja je pojačala preventivne mjere kako bi se zaštitila od epidemije respiratorne infekcije izazvane novim koronavirusom od koje je do sada umrlo 1.380 ljudi, dok je oboljelo više od 64.000 ljudi.

Najveći broj zaraženih je u susjednoj Kini, najbližem savezniku Sjeverne Koreje.

Sjeverna Koreja još nije objavila da u toj zemlji ima zaraženih novih koronavirusom, ali je državna agencija KCNA nagovijestila da je nepreciziran broj ljudi stavljen u karantin poslije pojave simptoma.

Stručnjaci navode da bi epidemija u Sjevernoj Koreji mogla da bude izrazito teška, jer ta zemlja pati od hroničnog nedostatka medicinske opreme.