Slovenija će evakuisati svojih šest vojnika iz napadnute baze u Iraku - Vijesti.me
NISU POVRIJEĐENI

Slovenija će evakuisati svojih šest vojnika iz napadnute baze u Iraku

Izvlačenje će biti izvedeno zajedno s evakuacijom njemačkih vojnika koji su tamo u istoj misiji

Ain al-Asad baza
Ain al-Asad baza (Foto: Beta/AP)

Zbog napada Irana na vazduhoplovnu bazu u Erbilu, na sjeveru Iraka, Slovenija će povući svojih šest vojnika koji su tamo s koalicionim snagama obučavali iračku vojsku, objavilo je jutros slovenačko Ministarstvo odbrane.

Iran je kasno sinoć ispalio dvadesetak raketa na dvije baze u Iraku u kojima su se nalazili američki vojnici kao potez odmazde zbog ubistva generala Solejmanija.

Svi slovenački vojnici su u vrijeme iranskog napada na vazduhoplovnu bazu bili u skloništu, nisu povrijeđeni i i dobro se osjećaju, saopštilo je slovenačko Ministarstvo odbrane, prenijela je agencija Hina.

Izvlačenje će, kako se dodaje, biti izvedena zajedno s evakuacijom njemačkih vojnika koji su tamo u istoj misiji.

O odluci o povlačenju obaviješteni su predsjednik Slovenije Borut Pahor i ministar odbrane Karl Erjavec koji su se rano jutros o stanju u Iraku konsultovali u Ministarstvu odbrane i preko video-konferencije razgovarali sa slovenačkim vojnicima u Erbilu.

O povlačenju snaga iz Iraka obaviješten je i predsjednik Vlade Marjan Šarec.

Ministar spoljnih poslova Miro Cerar je u vezi sa zaoštravanjem situacije u Iraku sve strane pozvao na smirivanje i dodao da će učestvovati na vanrednom ministarskom sastanku članica EU u petak, na kojem će članice uskladiti svoje djelovanje.