Stižu li bolji dani za Kubu: 2014. je posjetio rekordan broj stranih turista - Vijesti.me
NADA U OPORAVAK ZEMLJE

Stižu li bolji dani za Kubu: 2014. je posjetio rekordan broj stranih turista

Drugi najveći izvor deviznih prihoda Kube potiče od doznaka emigranata, koji rođacima i prijateljima godišnje pošalju 2,7 milijardi dolara

varadero, Kuba
varadero, Kuba (Foto: Shutterstock)

Kubu je 2014. godine posjetilo rekordnih tri miliona stranih turista, koji predstavljaju treći najveći izvor prihoda ovog karipskog ostrva koje se nada poboljšanju privrednih aktivnosti poslije nedavnog otopljavanja odnosa sa SAD. 

Broj stranih turista u Kubi je 2014. porastao 5,3 odsto u odnosu na prethodnu godinu, saopštila je državna televizija iz Havane.

Kuba je 2013. godine od turizma zaradila 2,5 milijardi dolara, prenosi agencija Frans pres. 

Najveći izvor deviznih prihoda, od oko 10 milijardi dolara godišnje, Kuba ostvaruje od izvoza medicinskih usluga, i to pijre svega u Venecuelu. 

Izvoz kubanskih ljekova je sada doveden u pitanje, s obzirom na to da je venecuelanska ekonomija poslije pojeftinjenja nafte, glavnog izvoznog artikla ove zemlje, ozbiljno ugrožena. 

Drugi najveći izvor deviznih prihoda Kube potiče od doznaka emigranata, koji rođacima i prijateljima godišnje pošalju 2,7 milijardi dolara. 

Kubanske vlasti se nadaju ekonomskom oporavku zemlje u narednim mjesecima poslije istorijske odluke Vašingtona, od 17. decembra ove godine, o početku približavanja Havani, i postepenog ublažavanja embarga koji je trajao više od 50 godina. 

Među najavljenim mjerama za poboljšanje ekonomske razmjene dvije susjedne države je i odluka da se američkim građanima dozvoli na Kubi korišćenje kreditnih kartica. 

Američke finansijske kompanije će takođe moći da otvore račune u kubanskim finasijskim institucijama, a turisti iz SAD će moći da iznesu sa Kube duvan u vijrednosti do 100 dolara.