SZO podigla rizik od koronavirusa na "vrlo visok" - Vijesti.me
"NAŠI EPIDEMIOLOZI BEZ PRESTANKA PRATILI RAZVOJ DOGAĐAJA"

SZO podigla rizik od koronavirusa na "vrlo visok"

"Nastavak povećanja broja slučajeva i broja zahvaćenih zemalja kroz posljednjih nekoliko dana razlog su za zabrinutost", naglasio je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus

Tedros Adhanom Gebrejesus
Tedros Adhanom Gebrejesus (Foto: BETA/AP)

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) podigla je danas rizik vezan uz koronavirus na "vrlo visok", što je najviši mogući nivo , nakon što je zaraza potvrđena kod oko 79.000 ljudi u Kini i više od 5.000 u ostatku svijeta, prenosi HINA.

"Naši epidemiolozi su pratili bez prestanka razvoj događaja i sada smo podigli našu procjenu rizika širenja i rizika uticaja Covida-19 na vrlo visoku na svjetskom nivou", rekao je šef SZO Tedros Adhanom Gebrejesus na konferenciji za novinare u Ženevi.

"Nastavak povećanja broja slučajeva i broja zahvaćenih zemalja kroz posljednjih nekoliko dana razlog su za zabrinutost", naglasio je on.

Takođe je rekao da se kroz nekoliko sedmica očekuju prvi rezultati istraživanja razvoja vakcine.

SZO je ranije rizik imenovao kao "visok".

Kina je u posljednja 24 sata rekla da je novozaraženih slučajeva 329, što je najmanje u posljednjih mjesec dana.

Osim Kine, žarišta su Južna Koreja, Japan, Iran i Italija, koja je najteže pogođena zemlja u Evropi.

Dosad je u Kini umrla 2.791 osoba a u ostatku svijeta 67.

"Ono što sada vidimo, to su epidemije vezane uz Covid-19 u više zemalja, ali većina slučajeva i dalje se može pripisati poznatim kontaktima ili skupinama slučajeva", dodao je Gebrejesus.

"Ključ za zaustavljanje koronavirusa je prekinuti lanac prenosa", naglasio je šef SZO.

Iako je podigla nivo rizika, SZO još uvijek ne smatra da se radi o pandemiji.

Ta organizacija je danas objavila izvještaj u kojem kaže da svijet nije spreman sprovesti onakvu vrstu mjera koje su zauzdale epidemiju u Kini.

"To su jedine mjere za koje se do sada potvrdilo da prekidaju ili smanjuju na minimum lanac prenosa kod ljudi", kaže se u izvještaju.

"Ključno kod tih mjera je izrazito proaktivni nadzor kako bi se odmah detektovali slučajevi, vrlo brza dijagnoza i hitna izolacija, rigorozno praćenje i karantin bliskih kontakata, i izričito visok nivo razumijevanja i prihvatanja tih mjera kod stanovništva", pojašnjava se u tom tekstu.

SZO je ranije u petak objavio da se epidemija "širi" i može stići u većinu, ako ne i u sve države.

Portparol SZO Kristijan Lindmajer naglasio je i kako organizacija veoma pomno istražuje izvještaje o slučajevima ponovne zaraze.

"Moramo pažljivo proučiti kako su sprovedeni ti testovi, kako je osoba pregledana, je li možda postojao previd da je osoba i dalje imala negdje virus u tijelu, je li ona ponovno zaražena drugim putem ili sredstvima", rekao je on.

"Trenutno ne možemo reći je li moguće vraćanje virusa ili ponovna zaraza".

"Uopšte smo očekivali da će osoba koja je bila zaražena koronavirusom biti imuna barem neko vrijeme. No to je nešto što još ne znamo", zaključio je Lindmajer.