Zvaničnik Hamasa zaprijetio Izraelu - Vijesti.me
baloni sa zapaljivim materijalom pušteni iz pojasa Gaze u Izrael

Zvaničnik Hamasa zaprijetio Izraelu

Obraćajući se novinarima Kalil al Haja je rekao da su Izraelci isuviše spori i da balone puštaju nezadovoljni pojednici, a ne Hamas. On je međutim dodao da je Hamas zadovoljan zbog toga i da je spreman da ih pošalje još više "ako okupator ne shvati poruku"

Ilustracija
Ilustracija (Foto: Shutterstock)

Zvaničnik islamskog ekstremističkog Hamasa Kalil al Haja izjavio je danas da su baloni sa zapaljivim materijalom pušteni iz pojasa Gaze u Izrael znak da bi ta zemlja trebalo da ubrza nezvanično razumijevanje čiji je cilj ublažavanje parališuće blokade te palestinske teritorije kojom vladaju hamasovci.

Nakon jednog mjeseca zatišja baloni i eskplozivne naprave ponovo lete preko granice. 

Zatišje je trajalo jer je Hamas suspendovao proteste koji su se održavali jednom nedeljno od kraja marta 2018. 

Ono je imalo za cilj da da podsticaja neformalnom primirju između Izraela i Hamasa o kojem se pregovaralo preko međunarodnih posrednika. 

Obraćajući se novinarima Kalil al Haja je rekao da su Izraelci isuviše spori i da balone puštaju nezadovoljni pojednici, a ne Hamas. 

On je međutim dodao da je Hamas zadovoljan zbog toga i da je spreman da ih pošalje još više "ako okupator ne shvati poruku". 

Izrael i Egipat nametnuli su blokadu pojasu Gaze nakon što je Hamas, koji teži uništenju jevrejske države, 2017. godine preuzeo kontrolu nad tom teritorijom, pobijedivši snage lojalne umjerenijem Fatahu. 

Blokada i loše upravljanje uništilo je ekonomiju

Nakon tri rata i mnogobrojnih manjih sukoba ljuti neprijatelji pokušavaju da posredstvom Katara, Egipta i UN postignu razumijevanje kojim će se blokada ublažiti u zamjenu za garancije o zatišju. 

Al Haja je rekao da Hamas očekuje da Izrael dozvoli uvoz više sanitetskog materijala, neograničenu trgovinu između Gaze i svijeta i da pomogne da se otvore nova radna mjesta i prošire isplate Katara za struju i siromašne porodice. 

Baloni sa zapaljivim materijalom nisu izazvali štetu ni povrede u Izraelu ali je prošle nedelje izraelski vojni helikpoter napao metu Hamasa u Gazi u odgovoru na obnovu puštanja balona. 

Izaslanik UN za Bliski istok Nikolaj Mladenov je to označio kao zabrinjavajuće i za žaljenje, upozorivši danas da to predstavlja rizik za civilno stanovništvo. 

Nezaposlenost u Gazi iznosi oko 50 posto i jedna je od najviših u svijetu. 

Većina od dva miliona stanovnika zavisna je od humanitarne pomoći.