Zakašnjela investicija: "Aerodromi" najavljuju sisteme za odleđivanje u 2019.

Planom nabavke za ovu godinu predvidjeli nove sisteme
2774 pregleda 4 komentar(a)
Sa podgoričkog aerodroma, Foto: TV Vijesti
Sa podgoričkog aerodroma, Foto: TV Vijesti
Ažurirano: 24.02.2019. 19:58h

Ovogodišnji snijeg u Podgorici nije bio iznenađenje jer su ga meteorolozi unaprijed najavili. Ipak, naši aerodromi ponovo nisu bili pripremljeni pa je tako nekoliko kompanija otkazalo letove ka aerodromu u Golubovcima, jer nema sistem za odleđivanje aviona. To je, razumljivo, izazvalo ljutnju putnika.

Ovo nije prvi put da se dešavaju ovakve stvari – prije dvije godine su se krila aviona na tivatskom aerodromu metlama čistila od snijega i leda. Uprkos tome, u kompaniji Aerodromi Crne Gore smatraju da u prethodnom periodu nije bilo potrebe za nabavkom sistema za odleđivanje aviona.

“Ni od samih aviokompanija u tom periodu nijesmo imali interesovanje niti zahtjeve da uvedemo i tu uslugu. Ipak, za potrebe Aerodroma Podgorica nabavljen je uređaj i fluid za odleđivanje i zaštitu vazduhoplova od zaleđivanja. Kako se radi o vrsti opreme koja je prilagođena za upotrebu tečnosti tip I, njena upotreba je ograničena, pogotovo u lošim vremenskim uslovima kao što je to nedavno bio slučaj”, saopšteno je iz Aerodroma.

Iako su neke kompanije kao razlog otkazivanja letova za Podgoricu eksplicitno navele nepostojanje sistema za odleđivanje aviona, iz Aerodroma Crne Gore tvrde da to nikada nije bila prepreka za saradnju, niti tačka sporenja. Ipak, kažu da planiraju skoru nabavku ovog sistema.

“Prioritet Aerodroma Crne Gore je sigurnost, a uvođenje naprednije tehnologije za odleđivanje aviona je dug i osjetljiv proces, jer bi nedovoljno stručno rukovanje sistemom za odleđivanje moglo da izazove nemjerljivu štetu. Sa tim nemamo namjeru da se igramo i tom procesu prilazimo sa izrazitom ozbiljnošću i odgovornošću. Bez obzira što bi se još naprednija oprema koristila u toku godine dan ili dva a moguće i nijednom, predvidjeli smo planom javnih nabavki za 2019. godinu tu nabavku jer bi u ekstremnijim vremenskim uslovima bila efikasnija od postojeće. U pitanju je ozbiljna investicija jer je cijena samo jednog uređaja minimum 500 hiljada eura, bez fluida i propratne opreme”, poručuju iz te kompanije.

Ostaje samo da se pametno investira, a sistem za odleđivanje bi svakako bila možda zakašnjela ali pametna investicija.

Bonus video: