Snimak razgovora Vulić i kandidatkinje otvorio staro pitanje: Kupuju li se glasovi za DPS zapošljavanjem?

Dierktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović konstatuje da je snimak iz mjesnog odbora DPS samo potvrda trodecenijskog funkcionisanja sistema koji je uspostavila ta partija

45223 pregleda 469 reakcija 59 komentar(a)
Dušica Vulić, Foto: Printscreen
Dušica Vulić, Foto: Printscreen
Ažurirano: 19.08.2020. 22:26h

Osnovno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet povodom juče objavljenog snimka, na kome aktivistkinja Demokratske partije socijalista (DPS) Dušica Vulić razgovara sa ženskom osobom o napredovanju u Vojsci Crne Gore, navodeći kako joj je za to potrebno pozitivno mišljenje mjesnog odbora valadajuće partije.

Iz Tužilaštva su Televiziji Vijesti odgovorili da je predmet u fazi izviđaja.

Istovremeno, direktorica Agencije za sprečavanje korupcije (ASK) Jelena Perović kazala je Televiziji Vijesti kako će i ASK, u vezi sa jučerašnjim snimkom, kao i za sva zapošljavanja tokom izborne kampanje, prikupiti dokumentaciju i procesuirati ukoliko bude sumnji u nezakonitosti.

Dierktorica Centra za istraživačko novinarstvo Milka Tadić Mijović konstatuje da je snimak iz mjesnog odbora DPS samo potvrda trodecenijskog funkcionisanja sistema koji je uspostavila ta partija.

"Tražili su provjeru Vašu, oni stalno traže partijsku provjeru. Nijesi samo ti u pitanju, nego vas je sedmoro iz Zagoriča. Tebe moj teren ne prepoznaje, razumiješ li", poručila je Vulić, a čuje se na snimku.

Prepoznavanje na terenu, tačnije u mjesnom odboru DPS, u podgoričkom naselju Zagorič, prema juče objavljenom snimku, put je do napredovanja u Vojsci Crne Gore.

Ovaj snimak, na kome Dušica Vulić, inače članica podgoričkog odbora DPS, razgovara sa kandidatkinjom za službu u Vojsci Crne Gore i u ovoj predizbornoj kampanji otvorio je staro pitanje – kupuju li se zapošljavanjem glasovi za DPS?

U ASK kažu da će u ovom, kao i u slučaju svih zapošljavanja tokom izborne kampanje prikupiti potrebnu dokumentaciju.

"Što se tiče samog snimka, više će to biti nadležnost Tužilaštva nego Agencije, a svakako Agencija će pratiti i nadležnim organima dostaviti svaku prijavu za koju bude smatrala da se radi o krivičnom djelu", kazala je Jelena Perović, direktorica ASK.

Da li se radi o krivičnom djelu ocijeniće podgoričko Tužilaštvo.

"Povodom snimka koji je objavljen na portalu IN4S, u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici fomiran je predmet u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti predmetnog događaja. Predmet je u fazi izviđaja", saopšteno je iz Osnovnog državnog tužilaštva u Podgorici.

I iz Vrhovnog državnog tužilaštva uvjeravaju da prate sva dešavanja u Crnoj Gori povodom predstojećih izbora, te da nadležna tužilaštva provjeravaju informacije koje se objavljuju u medijima.

Direktorica CIN CG, Milka Tadić Mijović pita - koga više iznenađuju snimci i spiskovi o političkoj podobnosti, odnosno pripadnosti DPS prilikom zapošljavanja, kada je, tokom protekle tri decenije uspostavljen, kako kaže, korumpirani, klijentelistički sistem.

"Nije vaše znanje, nijesu vaše sposobnosti, nije to zato što ste vi jako vrijedni, nije to uslov vašeg napredovanja, nego je uslov vašeg napredovanja lojalnost jednoj potrošenoj političkoj eliti, koja je od ove zemlje napravila jedno pusto polje, eliti koja ne može da se suoči ni sa jednim suštinskim problemom, nego misli prije svega na svoj interes. I zašto nas uopšte iznenađuju, nakon Snimka, nakon toliko izbora koji su upitni", kazala je Tadić Mijović.

A i u čuvenom "Snimku" sa sjednica Savjeta DPS, uoči parlamentarnih izbora 2012., pominju se mjesni odbori.

Na njihovu važnost ukazao je tadašnji direktor Zavoda za zapošljavanje Zoran Jelić.

On je rekao kako je Zavod, pripremajući se za izbore, pokrenuo par projekata, kroz koje će nastojati da zaposle prije svega članove DPS.

"Jedan zaposleni to su četiri glasa. Ako uspijemo da zaposlimo našeg čovjeka, smanjili smo njima jedan glas, a povećali nama. Ko je taj jedan zaposleni, to je čovjek o kome je g. Đukanović pričao na početku svog izlaganja, koji dolazi kod nas i traži određenu vrstu pomoći u naše institucije, naša ministarstva, kod naših predsjednika mjesnih odbora, gradonačelnika. Ajmo tome čovjeku da pomognemo da se zaposli i imaćemo efekat ova četiri glasa za DPS", čuje se kako kaže Jelić na snimku objavljenom u februaru 2013.

Zoran Jelić u međuvremenu je postao član Senata Državne revizorske institucije, a i ostali glavni akteri afere "Snimak" ostali su na visokim državnim funkcijama.

U susret predstojećim izborima, i posmatrači međunarodne posmatračke misije ENEMO ukazali su ove sedmice na pritiske na zaposlene u javnom sektoru.

Bonus video: