Inspekcija naredila da se grobno mjesto u Crmnici vrati u prvobitno stanje

Dok Plamenac i njegov sin tvrde da su samo htjeli da urede grob, iz Osnovnog tužilaštva u Baru su za TV Vijesti kazali da će narednih dana procijeniti da li, pored povrede groba, u njihovim radnjama ima elemenata još nekog krivičnog djela

30613 pregleda 309 reakcija 21 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Nakon jučerašnjeg privođenja sveštenika Mitropolije crnogorsko-primorske Jovana Plamenca i njegovog sina Krsta zbog navodnog skrnavljenja groba crnogorskog mitropolita iz 18. vijeka Arsenija Plamenca, inspektor Uprave za inspekcijske poslove i predstavinici Uprave za zaštitu kulturnih dobara izašli su na lice mjesta u selu Gornji Brčeli u Crmnici.

Kako je za TV Vijesti kazao pravni zastupnik manastira Gornji Brčeli Dalibor Kavarić, inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je došlo do pomjeranja grobne ploče, ali da nije riječ o kulturnom dobru, već o grobnici koja se nalazi u sklopu manastira koji je kulturno dobro.

“U evidenciji državnih organa Crne Gore, prije svega nadležnog organa Uprave zaštitu kulturnih dobara, nije potvrđeno u elaboratu u kom je razrađen ovaj manastir da su se na prvom mjestu nalazili zemni ostaci mitropolita Arsenija Plamenca. U ovom slučaju apsolutno ne možemo govoriti o postojanju kod oštećenja kulturnoga dobra iz razloga što sam manastir jeste kulturno dobro, ali navedeno grobno mjesto ne predstavlja posebno kulturno dobro u smislu da se u njemu nalaze zemni ostaci pokojnog Arsenija Plamenca", rekao je Kavarić.

Kaže i da je neposrednim uvidom stručnih lica uprave za zaštitu kulturnih dobara utvrđeno da se u grobnici nalaze ostaci tri osobe.

Arheolog Mladen Zagarčanin kazao je da nema nijednog relevantnog podatka da je baš u tom grobu sahranjen Arsenije Plamenac dodajući da je svako ko misli da vladika može biti sahranjen sa troje ljudi elementarno nepismen.

“Svako ko misli da jedan vladika nema natpis na svom grobu, a ima ga npr. neki "Pero Perović" koji je bio krojač tu blizu, je ili nepismen ili glup", napisao je Zagarčanin na Fejsbuku uz zaključak da ne postoji nijedan relevantan izvor da je tu sahranjen iko od znamenitih ličnosti.

U međuvremenu, iz Uprave za zaštitu kulturnih dobara potvrdili su za TV Vijesti da ovaj manastir ima status kulturnog dobra od 1961. godine, ali ne i da li konkretna grobnica ima taj status. Pored toga, iz Uprave kažu da ih Plamenac i njegov sin nisu obavijestili o tome da planiraju bilo kakve aktivnosti na ovoj grobnici.

I dok Plamenac i njegov sin tvrde da su samo htjeli da urede grob, iz Osnovnog tužilaštva u Baru su za TV Vijesti kazali da će narednih dana procijeniti da li, pored povrede groba, u njihovim radnjama ima elemenata još nekog krivičnog djela.

U međuvremenu, inspekcija je donijela rješenje da se grobno mjesto vrati u prvobitno stanje.

“Manastir Brčeli, odnosno ja kao punomoćnik, ćemo podnijeti Upravi za zaštitu k dobara, gdje ćemo tražiti da nam izdaju određene uslove ili daju određene smjernice po kojem ćemo navedeno mjesto vratiti u postojeći položaj i stanje uz njihov stručni nadzor”, rekao je Kavarić.

Bonus video: