Broj nezaposlenih raste, na udaru oni sa ugovorima o privremenim i povremenim poslovima

"Od ukupnog broja prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u posmatranom vremenskom periodu (15.3. – 9.11.2020.), njih 8.460 su lica kojima je u tom periodu prestao radni odnos – u trgovini na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala –1.322 lica, usluge smještaja i ishrane – 839, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – 586", kazali su iz Zavoda

8039 pregleda 2 komentar(a)
Zavod za zapošljavanje, Foto: Printscreen
Zavod za zapošljavanje, Foto: Printscreen

Broj nezaposlenih na evidenciji Zavoda za zapošljavanje konstantno raste, pa je od marta do novembra na mjesečnom nivou u prosjeku bio veći za oko 1.200 ljudi.

"Na dan 9.11.2020. godine, nalazilo se 45.129 nezaposlenih lica. Na dan uvođenja mjera za suzbijanje epidemije novog korona virusa Covid-19 (15. mart 2020. godine) na evidenciji Zavoda je bilo registrovano 35.466 nezaposlenih lica , tako da je došlo do povećanja nezaposlenosti za 9.663 lica ili 27,25%", saopšteno je iz Zavoda.

Najveći broj evidentiranih na Birou rada je upravo u prethodnih osam mjeseci ostao bez posla, precizno 8.460 ljudi.

"Od ukupnog broja prijavljenih na evidenciju nezaposlenih u posmatranom vremenskom periodu (15.3. – 9.11.2020.), njih 8.460 su lica kojima je u tom periodu prestao radni odnos – u trgovini na veliko i malo; popravka motornih vozila i motocikala –1.322 lica, usluge smještaja i ishrane – 839, administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti – 586", kazali su iz Zavoda.

U Uniji slobodnih sindikata kažu da su se obistinile njihove pretpostavke ko će prvi ostati bez posla.

“Činjenica je da su prvi na udaru kao i uvijek bili oni sa ugovorima o privremenim i povremenim poslovima. Svi smo upirali da se sačuva privreda i ne možemo reći da neke mjere nijesu bile sveobuhvatne ali nijesu bile izdašne i ono što smo posebno apostrofirali je da samo oni koji zadrže radnike dobijaju subvencije“, kazala je Ivana Mihajlović iz Unije slobodnih sindikata.

Mihajlović ističe da zajedno sa radnicima dijele bojazan da su današnje brojke samo uvod u masovna otpuštanja.

"Ako imamo u vidu da smo izgubili ljetnju, da ćemo vjerovatno izgubiti zimsku , činjenica je da ćemo ići u djelimično ili potpuno zaključavanje privrede izazvaće veliki potres na tržištu rada. Mi smo se i prije krize suočavali sa velikom nezaposlenošću i regionalnom disproporcijom. Apelujem da kroz dijalog dođemo do rešenja kako da očuvamo što veći broj radnih mjesta jer sve drugo će voditi u još dublju krizu a to je siromaštvo“, dodala je Mihajlović.

Na zebnju upućuju i sumorne prognoze međunarodnih organizacija poput Svjetske banke koja procjenjuje da će crnogorska ekonomija imati najsnažniju recesiju u regiji Zapadnog Balkana.

Procjenjuju da bi već do kraja ove godine stopa siromaštva mogla da se poveća na 20,4 odsto što znači da bi svaki peti stanovnik Crne Gore bio ispod linije siromaštva.

Povezani članci

11. Novembar 2020.

Nezaposlenih 44.811 na kraju oktobra

Bonus video: