Ivanović: Potezi koje povlači DPS vode ih u zagrljaj DF-u i krajnjoj desnici

"Partnerstvo sa zapadom je bio temelj vlasti i diskreditacija opozicije, odnosno DF-a, kod zapadnih partnera je bio njihov glavni adut koji im je do sada omogućavao da tako dugo vladaju"

27167 pregleda 172 reakcija 20 komentar(a)
Ivanović, Foto: TV Vijesti
Ivanović, Foto: TV Vijesti

Dešavanja nakon parlamentarnih izbora, odlazak u opoziciju i potezi koje povlači, Demokratsku partiju socijalista (DPS) dalje mogu odvesti u krajnju desnicu.

To je gostujući u Bojama jutra na TV Vijesti ocijenio predsjednik Odbora menažera Vijesti Željko Ivanović.

Naveo je da je jedna od glavnih tema u Crnoj Gori trenutno “devesternizacija DPS-a”, kao i da ta partija ima "izlive nezadovoljstva i srdžbe prema zapadnim partnerima".

"Svjedoci smo da je posljednjih više od dvije decenije DPS gradio svoju vlast na podršci Zapada, pogotovo SAD. Mnogo je uložio u tu saradanju, pogotovo predsjednik Milo Đukanović koji je pokazao veliku kooperativnost i na račun toga pobjeđivao na svim dosadašnjim izborima. Sada prvi put kada se desilo da taj rezultat nije u skladu sa očekivanjima imamo te izlive nezadovoljstva i srdžbe prema zapadnim partnerima", rekao je Ivanović.

Smatra da je to najindikativniji znak i najveći pokazatelj pogrešnog puta, to jest silazne putanje DPS-a i njenog lidera.

"Partnerstvo sa Zapadom je bio temelj vlasti i diskreditacija opozicije, odnosno DF-a, to je bio njihov glavni adut kojim im je do sada omogućavao da tako dugo vladaju. Sada je došlo do tog razvoda što je dobro za crnogorsko društvo i demokratske procese".

Ivanović je podsjetio da je DPS partija koja je 30 godina bila vlast, da je na izborima uzimala između 35 i 40 odsto glasovo.

"Sada je veliko pitanje šta će biti sa njima i da li će doživjeti sudbinu Miloševićevog SPS-a i sa tog procenta podrške sići na desetak odsto, ili će kao HDZ poslije smrti Tuđmana uspjeti da se reformišu i zadrže poziciju jedne od najačih partija na političkoj sceni”.

Ocijenio je da sve što se dešava nakon parlamentarnih izbora pa do skandala na RTCG, odnosno posljednjeg intervjua Đukanovića, navodi na to da DPS nije svjestan pozicije u kojoj se nalazi.

"Nije dobro analizirao razloge koji su ga doveli u tu poziciju i bojim se da nakon tako skromne i neprecizne analize slijede zaključci koji će tu partiju i dalje voditi u krajnju desnicu. Ako odu tim putem na kraju će završiti politički i ideološki u zagrljaju sa DF-om kao jedna krajna i radiklana desnica koja nigdje u Evropi ne može imati iznat 10 ili 12 odsto podrške".

Ivanović je podsjetio da DPS u januaru čeka Kongres partije, nakon kojeg će se vidjeti kako će se rasplesti stvari u vodećoj opozicionoj partiji.

"Ja nisam veliki optimista i sve što se dešava je najava jednog takvog raspleta i razvoja događaja”, zaključio je Ivanović.

Bonus video: