Sekulović: Očekujemo da se Veljović povuče kada nađemo konkretno ime

On je kazao da kada dođu do konkretnog imena i o tome obavijeste aktuelnog direktora Uprave policije Veselina Veljovića, da će se on povući sa funkcije

86016 pregleda 799 reakcija 136 komentar(a)
Sekulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Sekulović, Foto: Screenshot/TV Vijesti
Ažurirano: 12.12.2020. 20:33h

Mi smo u procesu konsultacija sa potencijalnim kandidatima za vršioca dužnosti (v.d.) direktora Uprave policije, rekao je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović u Vijestima u pola sedam na TV Vijesti.

On je kazao da je i on obavio razgovor sa aktuelnim direktorom Uprave policije Veselinom Veljovićem, kao i potpredsjednik Vlade Dritan Abazović.

Sekulović je rekao da očekuje da kada dođu do konkretnog imena i o tome obavijeste Veljovića, da će se on povući sa funkcije.

"Ukoliko se to eventualno ne desi, postoji mehanizam, koji je vezan za Parlament Crne Gore. Direktor Uprave policije dva puta podnosi izvještaj Odboru za bezbjednost i odbranu. Ukoliko Odbor negativno ocijeni izvještaj, a ne treba biti posebno vidovit kakav će biti stav skupštinskog odbora, ovog sadašnjeg, ministar unutrašnjih poslova ima zakonsku mogućnost da pokrene postupak razrješenja direktora Uprave policije, da ga procesuira ka Vladi", kazao je Sekulović.

On je poručio da su u razgovorima sa Veljovićevim pomoćnicima kao potencijalnim kandidatima, jer ih na to obavezuje zakon.

"U slučaju da direktor Uprave policije ne vrši svoju funkciju, među pomoćnicima se traži vršilac dužnosti, najduže do šest mjeseci. Čim do toga dođe, ja ću hitno raspisati konkurs za novog direktora. Ohrabrujem potencijalne kandidate da se prijave. Kandidature će biti vrednvane na fer način", kazao je ministar.

Sekulović je kazao da što se tiče novog direktora Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) sve zavisi od premijera, te bi se suzdržao od procjene za vremenski okvir, ali da pretpostavlja da će se to desiti brzo.

Kazao je da ne zna da li Vlada ima nekog kandidata za sirektora ANB.

Potpredsjednik Vlade Dritan Abazović saopštio je 8. decembra da ANB dobija novog direktora, te da se na sastanku sa direktorom Dejanom Peruničićem njemu zahvalio na dosadašnjem radu.

Sekulović je što se tiče državnih sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Radeta Miloševića i Zorana Miljanića, funkcionera koalicije "Crno na bijelo" rekao da je funkcija državnog sekretara političko imenovanje.

"Zašto bih ja diskriminisao nekoga ko je partijski aktivan", kazao je Sekulović.

Rekao je i da obojica imaju veliko iskustvo i da mogu da mu pomognu.

Sekulović je kazao da će zakonom vratiti Upravu policije pod okrilje MUP.

Sekulović je što se tiče najavljene borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala kazao da će se raditi novi akt o sistematizaciji radnih mjesta.

Ministar je u vezi sa najavom o otvaranju MUP i policije kazao da će tu biti pojačavanje unutrašnje kontrole, saradnja sa Savjetom za građansku kontrolu rada policije.

"Između ostalog vidim i formiranje Savjeta za transparentnost u koji bih uključio nevladin sektor. To znači ljudska prava, ogroman prostor za nadzor i poboljšanje u mnogim praksama. To znači transparentnost u smislu finansija, izvršenje budžeta javnih nabavki, i to znači birački spisak", zaključio je Sekulović.

Bonus video: