Gorjanc Prelević: VK je rekla i šta može odmah da se uradi, mogu da se primijene manje drastična rješenja

"Nama je naravno iz građanskog društva posebno interesantan predlog da se omogući nevladinim akterima da biraju jednog člana Tužilačkog savjeta ili da ga barem predlažu", kazala je Gorjanc Prelević

13010 pregleda 36 reakcija 36 komentar(a)
Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević
Gorjanc Prelević, Foto: Savo Prelević

Venecijanska komisija ima razumijevanja za nezadovoljstvo aktuelne vlasti rezultatima tužilaštva, međutim, reforma mora biti pažljivo sprovedena i njen jedini cilj ne smije biti zamjena pojedinaca na ključnim pozicijama u tužilaštvu, navodi se u mišljenju Venecijanske komisije, koja se mahom negativno odredila prema predlogu tužilačkih zakona.

Direktorica Akcije za ljudska prava Tea Gorjanc Prelević ukazuje da je zaštita stalnosti tužilačkih funkcija ustavna kategorija.

"Međutim, VK je rekla i šta može odmah da se uradi – mogu da se primijene neka manje drastična rješenja kojima bi moglo da se utiče na sastav Tužilačkog savjeta i da se obezbijedi početak njegove depolitizacije i reforme", istakla je Gorjanc Prelević.

Venecijanci nisu saglasni sa predlogom da stupanjem na snagu tužilačkih zakona prestane mandat aktuelnom Tužilačkom savjetu, ali ostavljaju prostor i nude određena rješenja crnogorskoj vlasti, poput izmjene sastava Savjeta po kojoj bi tužioci i ugledni pravnici imali jednaki broj članova.

"Nama je naravno iz građanskog društva posebno interesantan predlog da se omogući nevladinim akterima da biraju jednog člana Tužilačkog savjeta ili da ga barem predlažu", kazala je Gorjanc Prelević.

Povlačenje tužilačkih zakona, do izjašnjenja Venecijanske komisije, dovelo je do svojevrsne parlamentarne krize.

Lider Pokreta za promjene (PzP) i jedan od funkcionera Demokratskog fronta (DF) Nebojša Medojević poručio je danas da ne priznaju mišljenje Venecijanske komisije.

Iz ostalih partija vlasti i dalje ne žele da komentarišu stav Venecijanaca dok Gorjanc Prelević smatra da je glavni zaključak...

"Da je dijalog o ovako važnim i korjenitim reformama za Crnu Goru neophodan, da treba otvoriti javnu raspravu i da treba pažjivo raditi na izmjenama zakona o državnom tužilaštvu", kazala je Gorjanc Prelević.

Eksperti smatraju i da glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić ne može da bude smijenjen pod izgovorom zakonodavnih reformi.

Jedino ako je kriv za određeno ponašanje, treba da se suoči sa disciplinskom ili krivičnom odgovornošću.

Bonus video: