Umor jedna od najvećih opasnosti u saobraćaju

Vozači koji su prethodne noći spavali par sati manje imaju duplo veći rizik da dožive udes
428 pregleda 2 komentar(a)
vozač, pospanost, umor, Foto: Shutterstock.com
vozač, pospanost, umor, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 13.12.2016. 19:59h

Puštanje glasne muzike, energetska pića i otvaranje prozora. Sve su ovo tehnike koje umorni vozači koriste da ostanu budni za volanom i produže putovanje, rizikujući tako i svoju bezbjednost, istoavremeno ugrožavajući druge učesnike u saobraćaju. Eksperti iz oblasti bezbjednosti saobraćaja su neispavanost i umor vozača označili kao jednu od najvećih opasnosti na drumovima. Kako umor za volanom utiče na nas i možemo li da neutrališemo efekat tog umora?

"Nedostatak sna utiče na budnost i koncentraciju, drugim riječima na vašu pažnju na okruženje, utiče na vaše reflekse, što rezultira previše naglim potezima pri ispravljanju grešaka”, kaže dr Džofri Eder, stručnjak za poremećaje sna.

"Najčešće se dešava da se uzastopni kraći periodi manjka sna, kada ljudi spavaju manje nego što je potrebno, vremenom akumuliraju i dovedu do situacije da vozači zaspu za volanom", objašnjava Eder.

Rezultati najnovijeg istraživanja Fondacije za bezbjednost saobraćaja u SAD pokazuje da vozači koji su prethodne noći spavali 5-6 sati imaju dvostruko veći rizik da dožive udes u poređenju sa onima koji su imali bar sedam sati sna.

Kod onih koji su spavali između 4 i 5 sati opasnost je čak 4 puta veća. Rizik se drastično povećava ako vozač prethodne noći nije spavao bar 4 sata. Tada je opasnost od izazivanja saobraćajne nezgode čak 11,5 puta veći. Tada je stanje slično kao da vozite u alkoholisanom stanju.

Najrizičniji period da vozač zaspe za volanom je između sumraka i zore i u popodnemnim satima. Kada vozite umorni, bez obzira na sve tehnike koje primjenjujete da ostanete budni, problem je što su vaš periferni vid i vrijeme reakcije oslabljeni mnogo prije nego što glava počne da vam pada.

Zaboravite ispijanje energetskih pića ili glasnu muziku. Jedini lijek za umor je - san. Zato kada osjetite već prve znake umora, zaustavite se prije nego što bude suviše kasno. Popijte kafu i odspavajte makar 15 minuta.

Kad auto prepoznaje umor vozača

Mnogi proizvođači automobila svoja vozila več neko vrijeme opremaju sistemima za prepoznavanje umora kod vozača.

Ove tehnologije prate ponašanje vozača i parametre poput pokreta volana, upotrebe pedaka i bočnog ubrzanja.

Kada sistem detektuje umor on upozorava vozača vizuelno i zvučnim signalom. Ako vozač ne stane u narednih 15 minuta upozorenje se ponavlja.

Kamiondžije posebno pogođeni

Problem neispavanosti posebno pogađa vozače kamiona, koji često voze premoreni.

Upravo je umor najveći uzrok saobraćajnih nezgoda u kojima učestviju velika komercijalna vozila.

Vozači kamiona su često izloženi dugim i napornim turama, a kada su neispavani koncentracija im pada, što može da dovede do saobraćajnih nezgoda sa vrlo teškim posljedicama.

Stručnjaci za ovu oblast ističu da je glavni faktora zbog kojeg dolazi do premorenosti vozača, to što se i pored regulative koja propisuje redovne pauze za odmor, mnogi prevoznici na različite načine dovijaju da nauštrb bezbjednosti što prije prevezu robu na odredište.

Bonus video: