Kovačević: Vlada siječe granu na kojoj svi sjedimo

Nataša Kovačević iz „Green Home“ proručila je okupljenim Baranima da spadaju u rijetke građane koji su svjesni „šta se sve sprema i crnogorskom podmorju i crnogorskom turizmu od ovih istraživanja“. Ona je akcentovala da je kompanija Eni koja stoji iza ovih ispitivanaj „samo u 2013. imala čak 471 izliv sa bušotina“ širom svijeta
216 pregleda 0 komentar(a)
Bar, protest protiv bušotina, Foto: Radomir Petrić
Bar, protest protiv bušotina, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 09.11.2018. 15:42h

Učesnici protestnog marša protiv istraživanja crnogorskog podmorja koji su jutros krenuli iz Ulcinja, oko 14:30 su došli na barsku marinu.

Sa razapetim transparentima na kojima je pisalo „Ne bušenju Jadrana“, ekolozi i sportski ribolovci su uzvikivali parole „Ne Stop SOS“, aludirajući na ime neformalne građanske grupe „SOS za Montenegro“ koja je pokrenula ovu inicijativu. U marini su ih dočekali građanski aktivisti i ribari koji su ih pozdravili aplauzima, uputili riječi podrške i darivali ih voćem i sokovima. Nakon krače stanke, učesnici marpa su nastavili ka Petrovcu, gdje će prenoćiti, a sa njima su dio distance prema Šušanju u znak podrške prešli i građani koji su ih dočekali.

Nataša Kovačević iz „Green Home“ proručila je okupljenim Baranima da spadaju u rijetke građane koji su svjesni „šta se sve sprema i crnogorskom podmorju i crnogorskom turizmu od ovih istraživanja“. Ona je akcentovala da je kompanija Eni koja stoji iza ovih ispitivanaj „samo u 2013. imala čak 471 izliv sa bušotina“ širom svijeta.

"Vlada Crne Gore siječe granu na kojoj svi sjedimo, nafta i turizam ne mogu nikako zajedno, a ni naziv ekološka država . Ko će ovdje dolaziti da se kupa? Kakav će bit morski svijet nakon ovih ispitivanja? Ovim se direkltno ugrožava opstanak svih turističkih poslenika, pripremaju kilometre cijevi, hektare postrojenja... . Ispitivanja se izvode u bloku koji je seizmički izuzetno osjeltjiv, a u njemu je inače bio epicentar katastrofalnog zemljotresa 1979.", rekla je pored ostalog Kovačević.

Mirsad Mitza Kurgaš , aktivista i jedan od pokretača protesta, rekao je da se ispaljivanje iz vazdušnih topova, kojima se ispituje podmorje u potrazi za naftom, efektuira negativno po kompletan živi svijet u moru, „a niko ne pita šta če biti sa tim svijetom kad istraživanja prestanu“.

"Neka vam kažu ribari št a su vadili iz mora nakon nedavnih istraživanja", ništa-katao je pored ostalog Kurgaš.

JWPlayer video mesto

On je „Vijestima“ rekao da su učesnici marša iz Ulcinja uglavnom bez večih problema savladali distancu između dva grada, i zahvalio svima koji su podržali učesnike marša

Galerija

Bonus video: