Porodična kuća iz Bijelog Polja osvojila 3. mjesto na međunarodnom takmičenju

Ova nagrada predstavlja jasno opredjeljenje kompanije CEMEX da pomaže razvoj međunarodne građevinske kulture
706 pregleda 0 komentar(a)
kuća, Bijelo Polje (promo), Foto: CEMEX
kuća, Bijelo Polje (promo), Foto: CEMEX
Ažurirano: 19.11.2018. 08:15h

Porodična kuća u Bijelom Polju, djelo renomiranog arhitekte prof.dr Rifata Alihodžića (ARHING inženjering Podgorica) osvojila je treće mjesto u okviru međunarodne građevinske nagrade CEMEX 2018. U konkurenciji 70-ak građevinskih projekata iz cijelog svijeta, ova porodična kuća osvojila je nagradu u kategoriji Stambene građevine. Projekat konstrukcije izveo je Ivan Maretić, dipl.ing građevine, dok je izvođač radova kompanija INTESA iz Bijelog Polja.

Kuća je izgrađena u gusto naseljenom, porodičnom dijelu grada, u uskoj ulici na čijem kraju se nalazi crkva Svetog Petra iz XII vijeka. Karakteristični crkveni tornjevi uticali su na oblikovanje objekta, sa ciljem da se donese osvježenje urbanoj matrici grada, koja je zračila stereotipom.

Kuća je pravljena sa idejom da se obezbijedi sunce, pogled i da se postojeće zelenilo vizuelno uvede u enterijer. Specifičnost kuće je i njena „dubina“, koja ima za cilj da obezbijedi dovoljno svjetlosti, ali istovremeno čini i suštinu arhitektonskog izraza autora. Prizemlje kuće osmišljeno je kao radni prostor vlasnika, dok se na spratu, radi što boljeg pogleda i intimnosti, nalaze dnevni boravak, kuhinja, trpezarija koji izlaze na veliku terasu, kao i dvije spavaće sobe.

Crnogorskog predstavnika izabrao je Odbor nacionalne Građevinske nagrade, koji su činili: mr. Mladen Gogić, dipl. ing. građevine, prof. dr Duško Lučić, dipl. ing. građevine i Julijana Vuković, dipl.ing arhitekture.

„Pored internacionalne kompanije CEMEX, koja organizuje ovu važnu manifestaciju posvećenu arhitekturi, zahvalnost dugujem i crnogorskom žiriju koji je prepoznao vrijednost projekta i omogućio mu da se on nađe u finalu međunarodnog takmičenja u Meksiku. Međunarodne nagrade iz arhitekture rijetko stižu u naše prostore, tako da ovo nije samo moj uspjeh, već važno priznanje i za Crnu Goru, zato što je pokazalo da se vrijedna arhitektonska djela mogu stvarati i ovdje. Nadam se da će ovo veliko priznanje pozitivno uticati i stimulisati ne samo moje studente, već i cijelu struku, da teže kvalitetu arhitektonske produkcije i izbjegavaju osrednjost koja je, nažalost, dominantna u slici naših gradova“, kazao je po dobijanju nagrade arhitekta, prof.dr Rifat Alihodžić.

Učešće predstavnika crnogorske građevinske struke i osvajanje nagrade na ovom prestižnom međunarodnom takmičenju dokaz su da u svijetu građevine ne postoje velike i male zemlje.

Međunarodna Građevinska nagrada CEMEX dodjeljuje se već skoro 30 godina najuspješnijim projektima stambene, javne i infrastrukturne gradnje. Cilj nagrade je da podstiče i nagrađuje talenat u arhitekturi i građevinarstvu, razvija globalnu kulturu inovacija i kreativnost, te podstiče gradnju visoke održivosti, upotrebom novih betonskih tehnologija.

Danas, ova nagrada predstavlja jasno opredjeljenje kompanije CEMEX da pomaže razvoj međunarodne građevinske kulture.

Više od deceniju kompanija CEMEX posluje i u Crnoj Gori kroz CEMEX Montenegro.

Od 2007. godine, kada je nagrada prvi put stigla u Crnu Goru, projekti koji su na najbolji način reprezentovali crnogorsko građevinarstvo bili su zgrada aerodroma u Podgorici, most Milenijum, porodična kuća u Bigovu, zatim Vila u Ivanovićima, Sportska hala u Igalu, III traka u Petrovcu, poslovno-stambena građevina Rozino u Budvi, zgrada Europoint u Podgorici, pješački most preko rijeke Morače - Most Moskva, porodična kuća Adžić iz Nikšića, put Risan – Žabljak, Vila Stoliv iz Kotora (koja je u Meksiku i osvojila nagradu u kategoriji Održive gradnje), Dječji vrtić i jaslice u Bijelom Polju, Bazen Jadran u Herceg Novom, kao i Atlas Capital centar u Podgorici.