EK: Folksvagen prekršio zakone o zaštiti potrošača u 20 zemalja EU

Predstavnici EK su saopštili da je komesar za industriju, Elzbieta Bienkovska, u više navrata pozvala Folksvagen da razmisli o dobrovoljnom plaćanju kompenzacija, ali bez ohrabrujućeg odgovora, i kazala da će nacionalni sudovi utvrditi imaju li potrošači zakonsko pravo na naknadu
78 pregleda 1 komentar(a)
Folksvagen, Foto: Reuters
Folksvagen, Foto: Reuters
Ažurirano: 05.09.2016. 12:14h

Evropska komisija (EK) utvrdila je da je automobilski koncern Folksvagen(VW) prekršio zakone o zaštiti potrošača u 20 zemalja EU varanjem na testovima emisija štetnih gasova, piše njemački dnevni list Velt.

Među prekršenim propisima je i Direktiva o prodaji potrošačke robe i garancijama, koja zabranjuje kompanijama privlačenje kupaca preuveličavanjem ekoloških performansi.

Prekršena je i Direktiva o nepoštenoj poslovnoj praksi, prenosi Hrportfolio.

Predstavnici EK su saopštili da je komesar za industriju, Elzbieta Bienkovska, u više navrata pozvala Folksvagen da razmisli o dobrovoljnom plaćanju kompenzacija, ali bez ohrabrujućeg odgovora, i kazala da će nacionalni sudovi utvrditi imaju li potrošači zakonsko pravo na naknadu.

Iz EK su naveli da je, u cilju obezbjeđenja pravednog tretiranja potrošača, komesar za zaštitu potrošača Vera Jourova pisala udruženjima potrošača širom EU da bi prikupila informacije.

"Ona će se ove sedmice sastati u Briselu s relevantnim predstavnicima", kazali su iz EK.

Jourova sarađuje s udruženjima potrošača kako bi pritisla VW da plati kompenzaciju klijentima u Evropi zbog skandala s dizel motorima, kao što je učinio u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Folksvagen je obećao da će vlasnicima VW dizel vozila u SAD-u nadoknaditi milijarde eura, ali je odbacio pozive za sličnim nadoknadama za 8,5 miliona takvih vozila u Evropi, gdje su različiti pravni propisi oslabili šanse za isplate.

Jourova je kazala da još analizira povratne informacije od država članica.

"Već sada se čini da je jasno da je VW prekršio evropske zakone o zaštiti potrošača u većini zemalja članica. Zato mislim da je neophodno da se uključimo s koordinacijom na evropskom nivou", navela je Jurova.

Velt piše da će se Jourova narednih dana sastati s predstavnicima grupa za zaštitu potrošača kako bi raspravili strategiju podnošenja zahtjeva za nadoknadom od VW.

Bonus video: