Pljevlja: Peticija za vraćanje semafora

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema nijedan semafor, niti uređen kružni tok
204 pregleda 0 komentar(a)
Pljevlja semafori, Foto: Goran Malidžan
Pljevlja semafori, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 27.10.2018. 08:25h

Nevladina organizacija “Bonum” iz Pljevalja organizovaće potpisivanje peticije kojom će se od lokalne uprave tražiti da postavi semafore na više lokacija u gradu.

Predsjednik “Bonuma” Ruždija Strujić kazao je da će akcija potpisivanja potpisa početi narednih dana i da će od lokalne uprave tražiti da postavi semafore na raskrsnicu ulica Nikole Pašića i III Sandžačke i Volođine koja vodi prema OŠ “Boško Buha” i dječijem vrtiću. Zahtijevaće i da se semafori postave na raskrsnicama ulica koja predstavljaju djelove regionalnog puta prema Srbiji i BiH.

35 godina je prošlo od postavljanja semafora u Pljevljima u okviru akcije uljepšavanja grada, pred dolazak tadašnjeg italijanskog predsjednika Sandra Pertinija. Samo godinu kasnije, nebrigom tadašnje lokalne vlasti, semafori su se ugasili, a posljednji ostaci sa ulica uklonjeni su prije nekoliko godina.

Zbog nedostatka semafora, ističe Strujić, posebno je ugrožena bezbjednost djece koja odlaze u školu, a česte su saobraćajne nezgode. Strujić je kazao da će podnijeti i inicijativu da se postave i horizontalni usporivače brzine u Boračkoj i Ulici 29. novembra, jer su one uske, bez trotoara I učenici su veoma izloženi opasnostima od motornih vozila.

Pljevlja su jedan od rijetkih gradova u Crnoj Gori koji nema nijedan semafor, niti uređen kružni tok. Za razliku od danas, osamdesetih godina prošlog vijeka saobraćaj na petnaestak pljevaljskih raskrisnica regulisala je svjetlosna signalizacija.

Godinu kasnije, nebrigom tadašnje lokalne vlasti, semafori su se ugasili, a posljednji ostaci sa ulica uklonjeni su prije nekoliko godina. Strujić ističe da se za tridesetak godina, od kada su postavljeni prvi semafori, broj automobila znatno povećao, što nameće potrebu za njihovim ponovnim postavljanjem.

Bonus video: