Načelnik CB Podgorica da se izvini Kruščićevoj porodici

Zaključci Savjeta za građansku kontrolu rada policije, nakon što je snimak ubistva procurio iz podgoričkog Centra bezbjednosti
560 pregleda 3 komentar(a)
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Milovan Pavićević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 31.10.2018. 06:15h

Savjet za građansku kontrolu rada policije traži od načelnika Centra bezbjednosti (CB) Podgorica Milovana Pavićevića da se izvini porodici stradalog Miodraga Kruščića, zbog video snimka njegovog ubistva koji je dospio u javnost.

To se navodi u zaključku koji je Savjet, na čelu sa Zoranom Čelebićem, donio nakon sprovedenog postupka u vezi sa “curenjem” video zapisa ubistva Kruščića.

Savjet je direktoru uprave policije Veselinu Veljoviću preporučio da “izda jasne i obavezujuće instrukcije kako bi se unaprijedila i prepoznala odgovornost, zaštitio integritet građana i policije i spriječilo neovlašćeno korišćenje i prosljeđivanje podataka prema javnosti”.

“Savjet prepoznaje i kod ovog slučaja, potrebu da se u Upravi policije hitno unaprijedi profesionalna pažnja u vezi sa zaštitom ličnih podataka i njihovog neovlašćenog korišćenja... Savjet preporučuje da načelnik CB Podgorica, zbog ovog incidenta, porodici oštećenog i javnosti ponudi odgovarajuće izvinjenje”, navodi se u dokumentu u koji su “Vijesti” imale uvid.

Iz Uprave policije saopštili su da imaju dobru saradnju sa Savjetom i da će pažljivo sagledati sve preporuke koje je to tijelo donijelo u vezi sa navedenim slučajem.

U tom tijelu konstatovali su da je “nesporno” da je video snimak kreirao policijski službenik koji je učestvovao u istražnim radnjama.

Tvrde i da je nesporan neovlašćeni pristup snimku, kao i da zaštita tog snimka nije bila odgovarajuća.

Navode da su policijski službenici nadređenima snimak prosljeđivali sa lica mjesta, odmah po nastanku: “Što nije opravdano profesionalnim razlozima”.

“Savjetu je ostalo nejasno zašto je većem broju policijskih službenika, a ne samo jednom, naloženo da presnime snimak ubistva sa privatnog telefona građanskog lica i zašto je veći broj policijskih službenika, a ne recimo samo jedan, iz Sektora kriminalističke policije (SKP) za kriminalističku tehniku, učestvovao u konkretnoj radnji”, piše u zaključku Savjeta.

Savjet za građansku kontrolu rada policije ocijenio je da su iskazi inspektora Aleksandra Markovića i tadašnjeg načelnika podgoričke Stanice kriminalističke policije za suzbijanje krvnih delikata i nasilja u porodici Radovana Stijovića, koje su dali Unutrašnjoj kontrolu, “nepotpuni i nedovoljno razumljivi”.

“Mogu se prepoznati i kao pokušaj relativizovanja događaja i odgovornosti i prebacivanja tereta na postupak unutrašnje kontrole policije koji je zapravo na dati način i koncept, već unaprijed, ograničenog rezultata”, ocjena je tog tijela.

Nakon što je iz podgoričke policije procurio snimak ubistva Podgoričanina, Savjet za građansku kontrolu policije jednoglasno je odlučio da formira predmet i pokrene postupak provjere postupanja policijskih službenika.

Oni su utvrdili nespornim da je snimak dokumentovan kamerom sa mobilnog telefona dok ga policijski službenici gledaju na originalnom izvoru: “Što potvrđuje zvuk radio-veze i najava, tako javno i nesmotreno, službenih radnji koje se trebaju preduzeti”.

“Svi članovi Savjeta su konstatovali da izlazak ovako delikatnih podataka van kruga onih koji bi ih jedini smjeli posjedovati i upotrebljavati u jasne svrhe, pokazuje ne samo nedostatak elementarnog profesionalizma u radu, nego i poražavajući nivo svjesnosti da time krše zakonska, profesionalna, pa i načela ljudskosti i humanosti prema žrtvi, njegovoj porodici i cijeloj javnosti”, saopštili su ranije.

Od Uprave policije zatražili su tada odgovarajuće podatke i utvrđivanje činjenice u vezi sa tim kako je snimak dospio u javnost, ukazujući i na pitanje bezbjednosne kulture u policijskoj organizaciji. Kruščić je ubijen dok je sjedio u bašti jednog podgoričkog restorana.

Bio je formalni vlasnik diskoteke “Beagle”, ali upućeni tvrde da iza tog posla zapravo stoje neki od vođa kriminalnog škaljarskog klana.

Zbog bliskosti sa tim osobama, navodno je i ubijen.

Kruščić nije imao obezbjeđenje, prijateljima je govorio da mu život nije u opasnosti i slobodno se kretao, uprkos činjenici što je od nadležnih službi tražio procjenu svoje bezbjednosti.

Zvaničan odgovor nikada nije dobio.

Policija čeka nalaz unutrašnje kontrole

Policijski inspektor Vukašin Leković tokom saslušanja u Unutrašnjoj kontroli kazao je da će prihvatiti poligrafsko testiranje u vezi sa objavljivanjem snimka, ukoliko na detektor laži pristanu i svi šefovi kriminalističke policije koji su bili uključeni u rasvjetljavanje tog slučaja.

Tvrdi da je nekoliko minuta poslije 19 sati stigao na mjesto ubistva Kruščića, kada im je nadređeni naredio da razgovaraju sa očevicima i provjere da li restoran ispred kojeg se dogodilo ubistvo posjeduje video nadzor...

Objasnio je da je na licu mjesta bio veći broj službenlka CB Podgorica, među kojima načelnik CB Podgorica Dragiša Mugoša, kao i službenici krvnih delikata iz Uprave kriminalističke policije Aleksandar Bošković i rukovodilac Odsjeka za suzbijanje opšteg kiminallteta Aleksandar Rakočević...

On je rekao da je nakon presnimavanja izašao iz lokala i šefa obavijestio o svemu, a da mu je ovaj tražio da mu na njegov privatni broj telefona putem aplikacije Viber prosiijedi snimak šta je i učinio.

Iz Uprave policije saopštili su da Odjeljenje za unutrašnja kontrolu policije MUP-a sprovodi postupak u vezi sa navedenim.

“Policija će postupiti po nalazu Odjeljenja za unutrašnju kontrolu policije koji bi se eventualno odnosio na utvrđivanje odgovornosti u vezi sa objavljenim snimkom ubistva”, piše u odgovoru policije.

Bonus video: