Zbog zagađenja vještačkim svjetlom trećina populacije na Zemlji ne vidi Mliječni put

U Zapadnoj Evropi već je ionako vrlo malo mjesta gdje noću nebo ostaje relativno slabo zagađeno vještačkim svjetlom, recimo u Škotskoj, Švedskoj, Norveškoj i nekim dijelovima Španjije i Austrije
1 komentar(a)
nikšić rasvjeta, Foto: Svetlana Mandić
nikšić rasvjeta, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 11.06.2016. 09:34h

Više od 80 odsto čovječanstva živi pod nebom koje je preplavljenim vještačkim svjetlom, a trećina stanovništva na Zemlji nikad ne može da vidi Mliječni put, pokazuje svjetski atlas svjetlosnog zagađenja.

Karta objavljena u petak u američkom časopisu ScienceAdvances omogućiće proučavanje vještačkog osvjetljenja kao zagađivača sa potencijalnim uticajem na zdravlje i ekologiju, objašnjava međunarodna istraživačka grupa koja je sastavila mapu.

Novi atlas, kako navode, pruža ključnu dokumentaciju o životnoj sredini noću, dok se tehnologije LED lampe sve više nameće u svijetu.

Šef istraživačke grupe Fabio Falči sa italijanskog Instituta za tehnologiju i nauku svjetlosnog zagađenja kaže da bi svjetlosni nivo LED tehnologije i njene boje mogle da prouzrokuju dvaput, pa triput veće osvjetljavanje neba tokom crnih noći.

U Zapadnoj Evropi već je ionako vrlo malo mjesta gdje noću nebo ostaje relativno slabo zagađeno vještačkim svjetlom, recimo u Škotskoj, Švedskoj, Norveškoj i nekim dijelovima Španjije i Austrije.

Svjetlosno zagađenje privlači relativno malu pažnju i za razliku od drugih zagađivača njegov se nivo skoro i ne mjeri, navode naučnici.

Bonus video: