VEĆ DAO 100 MILIONA DOLARA

Suvlasnik Gugla tajno finansira proizvodnju letećih kola

Prema pisanju Blumberga, riječ je o vrlo tajanstvenoj kompaniji koja ima ograničene informacije na svom sajtu
99 pregleda 0 komentar(a)
Leteći automobil, Foto: Screenshot (YouTube)
Leteći automobil, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 09.02.2019. 21:34h

Jedan od osnivača Gugla, Lari Pejdž, tajno finansira projektovanje dva leteća automobila, čime je otišao korak dalje od već promovisanog automobila bez vozača. 

Prema pisanju časopisa Blumberg Biznisvik, Pejdž je platio projektovanje i proizvodnju dva leteća autobobila u nadi da će ubuduće tako ići na posao.  

Pejž je, prema navodima britanskog Telegrafa, ovaj projekat finansirao sa 100 miliona dolara ličnog novca. Kompanija, koja je patentirala jedan mali auto koji može da poleti i sleti vertikalno, je osnovana 2010. godine pod nazivom Zee.Aero.  

Prema pisanju Blumberga, riječ je o vrlo tajanstvenoj kompaniji koja ima ograničene informacije na svom sajtu, a  zaposleni u Zee.Aero su dobili kartice sa uputsvom kako da izbjegnu svako pitanje novinara. 

"Mi projektujemo, proizvodimo i testiramo najbolje načine kako da  stignete od tačke A do tačke B", piše na internet stranici Zee. Aero. 

Drugi prototip, Pejdž je povjerio kineskoj kompaniji Kitti Havk, koja je već predstavila svoje vozilo za prevoz ljudi zemljom i vazduhom.

Telegraf navodi da je ova kompanija već uložila 52 miliona dolara Pejdžovog novca za unapređenje letećeg automobila.

Mediji navode da, i pored tehnološkog napretka, postoje velike bezbjednosne i regulatorne i administrativne poteškoće koje treba riješiti prije "nego što poletimo do posla ili prodavnice".