DF: Mandiću i Kneževiću opet oduzeti pasoši

"Više je nego očigledno, da je politička aktivnost u inostranstvu, koja je bila javna i neskrivena, bila razlog donošenja ovog rešenja, u kom je kao jedini problem predstavljeno to što dvojica srpskih političara iz Crne Gore koriste svoje pasoše da bi putovali"
133 pregleda 19 komentar(a)
Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Milan Knežević, Andrija Mandić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 02.11.2018. 12:39h

Demokratski front saopštio je da je Viši sud u Podgorici donio rješenje kojim se opet oduzimaju pasoši funkcionerima te partije Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću

Kako se navodi u saopštenju, Mandić i Knežević su dužni da predaju pasoš jer se u suprotnom protiv njih može odrediti mjera pritvora.

"U obrazloženju rešenja se navodi da je Specijalno državno tužilaštvo dana 29.10. 2018. godine u 14.30 časova, Višem sudu dostavilo predlog za izricanje mjere nadzora – privremeno oduzimanje putne isprave iz člana 166 st. 2 tač.6 Zakonika o krivičnom postupku. Nadalje se navodi da se iz evidencije Uprave policije, Sektor granične policije, utvrđuje da su Andrija Mandić i Milan Knežević u periodu od avgusta 2018. godine pa nadalje više puta prelazili državnu granicu, odnosno odlazili u inostranstvo, koristeći označene putne isprave kao i lične karte", navodi se u saopštenju DF-a.

Dodaje se da iz izvoda sa graničnih prelaza proizilazi da su u avgustu, septembru i oktobru Mandić i Knežević više puta napuštali teritoriju Crne Gore.

Iz priloga je utvrđeno da je Mandić dana 1. marta kontrolisan u opštini Priboj kojom prilikom je zatečen u nezakonitom ulasku u Srbiju, te da je tamo prekršajno kažnjen.

"Iz svega navedenog, proizilazi, kako kažu u obrazloženju, da je Andrija Mandić, od 7.08. 2018. godine 8 puta napuštao granicu teritorije Crne Gorem od čega 3 puta sa ličnom kartom i 5 puta sa pasošem a da je Milan Knežević od 12.08.2018. godine 9 puta napuštao granicu teritorije Crne Gore, od čega je 3 puta koristio ličnu kartu a 6 puta pasoš, od čega jednom civilni, a preostalih 5 puta diplomatski pasoš. Iz svega navedenog u rešenju navode, proizilazi da su Andrija Mandić i Milan Knežević u periodu nakon dobijanja novih pasoša, u nepuna tri mjeseca ( avgust, septembar i oktobar 2018. godine), vrlo često prelazili granice teritorije Crne Gore, odnosno da imaju potrebu da često putuju van granica Crne Gore, što ukazuje da isti imaju razvijene lične i društvene kontakte u inostranstvu, što bi mogli da iskoriste u slučaju bjekstva ili skrivanja, odlaska u nepoznato mjesto ili drugu državu ili na drugi način da ometaju dalje vođenje krivičnog postupka". saopšteno je iz DF-a.

Dodaju da će se Mandić i Knežević, obratiti narednih dana međunarodnim adresama i upoznati ih sa slučajem.

"Više je nego očigledno, da je politička aktivnost u inostranstvu, koja je bila javna i neskrivena, bila razlog donošenja ovog rešenja, u kom je kao jedini problem predstavljeno to što dvojica srpskih političara iz Crne Gore koriste svoje pasoše da bi putovali", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: