Favorit među većim porodicama: Novi grand

Modularnost kabine i udobnost putovanja, vrijednosti koje su zacementirale senikovu reputaciju, dodatno su unaprijeđene
126 pregleda 7 komentar(a)
reno senik (novine)
reno senik (novine)
Ažurirano: 07.06.2016. 17:44h

Reno je predstavio produženu verziju modela senik, koja će da bude dostupna u verzijama sa 5 i 7 sjedišta.

Novi grand senik (Grand Senic) se bazira na novoj modularnoj platformi, a dugačak je 4,63 cm. U odnosu na standardnu verziju duži je 24 cm, a u odnosu na prethodni Grand Senik za 7,5 cm. Takođe, 2 cm je širi i 1,5 cm viši.

Međuosovinsko rastojanje produženo je za 3,5 cm, na 2,8 m, što podrazumijeva još prostraniji enterijer. Modularnost kabine i udobnost putovanja - dvije vrijednosti koje su zacementirale senikovu reputaciju, dodatno su unaprijeđene da u još većoj mjeri zadovolje porodične potrebe.

U verziji sa 5 sjedišta novi francuski MPV koji sada više vuče na krosover, raspolaže sa prtljažnikom zapremine od 718 litara, 222 litra više od klasičnog senika. Kada se klizna sjedišta pomjere naprijed zapremina raste na 866 litara.

Sjedišta se mogu sklopiti jednim dodirom, čime se dobija ogroman utovarni prostor sa ravnom podnicom. Takođe, obaranjem naslona suvozačevog sjedišta dobija se mogućnost da se u automobil ubaci predmet dug čak 2,85 m.

U ponudi motora su isti agregati koji pokreću i standardni senik, dva turbobenzinca sa 115 i 130KS, kao i dCi dizelaši sa 110, 130 i 160 KS. U zavisnosti od verzije, na raspolaganju će biti šestostepeni manuelni menjač, kao i EDC menjač sa dvostrukim kvačilom (sa šest i sedam stepena prenosa).

Takođe, grand senik će na raspolaganju imati i dizel motor Hybrid Assist potpomognut elektromotorom.

Grand senik ima i sistem za aktivno kočenje, tehnologiju za odabir stila vožnje, multimedijalni sistem R-LINK 2 sa ekranom od 8.7-inča, kao i opcioni Bouz muzički sistem.

Ovaj automobil bi trebalo da stigne u prodajne salone krajem godine.

Točkovi samo od 20 inča

Vjerovatno najrevolucionarnija karakteristika novog grand senika je to što će on da bude dostupan isključivo sa velikim točkovima od 20 inča. Međutim, Reno ovjerava da za udobnost ne treba brinuti jer im je bočni zid visok 107 mm, što je ekvivalentno gumama od 17 inča. Širina gume je samo 195 mm, što donosi i najmanji otpor kotrljanju u klasi.

Osim toga, kupci će moći da sami dizajniraju točkove zahvaljujući širokom spektru naplataka i umetaka.

Bonus video: