KONCEPT SETSUNA

"Tojota" predstavila automobil od drveta

"Tojotin" koncept "setsuna" simbolizuje transformaciju automobila kroz godine, upijanjem iskustva, sJećanja i emocija kroz više generacija jedne porodice
91 pregleda 4 komentar(a)
Tojota Setsuna, Foto: Printscreen
Tojota Setsuna, Foto: Printscreen
Ažurirano: 17.04.2016. 16:56h

Na Nedelji dizajna u Milanu "Tojota" je predstavila automobil "Setsuna" koji je napravljen uglavnom od drveta.

U japanskom auto-gigantu ističu da su se na ovaj korak odlučili da bi uobličili vezu između vozača i njihovih limenih ljubimaca.

"Tojotin" koncept "setsuna" simbolizuje transformaciju automobila kroz godine, upijanjem iskustva, sJećanja i emocija kroz više generacija jedne porodice.

S dolaskom nove generacije, vozilo će primiti potpuno novu vrijednost, koju će, ipak, cijeniti samo članovi te porodice.

Sličnu stvar simbolizuje ne samo korišćenje drveta, već i sam naziv vozila. 

"Setsuna" na japanskom jeziku označava "trenutak", a odabran je upravo zbog toga da bi prikazao neobičnu vezu vozača i vozila koja se razvije kroz vrijeme, prenosi RTS.

"Drvo pruža jedinstveno privlačne karakteristike koje se ne mogu naći u običnim automobilima. Ono može trajati generacijama ako se pravilno brine o njemu. S vremenom mijenja boju i teksturu u skladu s prirodnim uslovima (posebno kad je riječ o temperaturi i vlažnosti vazduha) i upotrebom, pri tome poprimajući jedinstven karakter i dubinu“, navode iz "Tojote".

Zahvaljujući tradicionalnim japanskim tehnikama, drvo nije sastavljano upotrebom eksera ili šrafova, a u sebi sadrži i stogodišnji "metar", kojim bi generacije mogle bilježiti kako vozilo vremenom poprima sve jedinstveniji karakter.

Preporučujemo za Vas