Biblijski tekstovi su napisani mnogo prije nego što se mislilo?

Korištenjem algoritamske analize rukopisa, stručnjaci su proučavali 16 natpisa ispisanih na keramičkim krhotinama pronađenih u pustinjskom utvrđenju Arada, a otkriveno je da je tekst napisan oko 6. vijeka prije Hrista, odnosno Nove ere
1 komentar(a)
Biblija, Foto: Shutterstock
Biblija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 16.04.2016. 16:05h

Izraelski arheolozi i matematičari otkrili su dokaze koji ukazuju da je tekst iz Biblije pisan puno ranije nego što se mislilo.

Korištenjem algoritamske analize rukopisa, stručnjaci su proučavali 16 natpisa ispisanih na keramičkim krhotinama pronađenih u pustinjskom utvrđenju Arada, a otkriveno je da je tekst napisan oko 6. vijeka prije Hrista, odnosno Nove ere.

Natpisi koji su napisani od strane šest različitih autora, ukazuju na mnogo viši nivo pismenosti drevnog kraljevstva Judeje od onoga što se do sada mislilo.

Istraživanje, koje je sproveo tim sa Univerziteta u Tel Avivu, objavljeno je u ponedjeljak u naučnom časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences. Istraživanje je nastavak debate koja se godinama vodi u naučnim krugovima o tome odakle potiču biblijski tekstovi te jesu li nastali prije ili nakon opsade Vavilona i razaranja Jerusalima 586. godine prije nove ere.

Naučnici napominju da pronađeni tekstovi nisu biblijski tekstovi već zapisi o kretanjima vojnih trupa i troškovnik ratovanja, a sugerišu i da ih nije pisao profesionalac.

Upravo taj detalj otkriva visok stepen pismenosti među narodima te sugeriše da Bibliju možda i nisu pisali ljudi koji su bili zaduženi za pisanje. Stručnjaci napominju da je nakon raspada Judejskog kraljevstva, nivo takve pismenosti zabilježena samo oko 200. godine prije Hrista.

Posljednjih nekoliko godina, mnogi naučnici došli su do zaključka da su biblijski tekstovi ispisani u periodu nakon opsade i razaranja Jerusalima. Utvrđeno je da su biblijske priče nastale kao rezultat progona iz Vavilona pjesnika koji su odlučili da svoje tužne sudbine stave na pergament.

Ali, već duže vrijeme postoje insinuacije da su biblijski tekstovi pisani oko 7. vijeka prije Hrista u Jerusalimu, a ovi novi dokazi idu u prilog toj teoriji.

"Prvi put imamo nešto empirijsko u rukama", kazao je jedan od naučnika.

Tim stručnjaka sastavljen od doktoranada primijenjene matematike, profesora matematike, arheologa i fizičara koristio je nove metode za obradu slike i analizu dokumenata, kao i mehanizme za dešifrovanje algoritama, što im je omogućilo identifikaciju malog broja autora u određenoj grupi tekstova.

Istraživanje dokazuje visok stepen pismenosti u svim područjima vojne hijerarhije od najviših do najnižih činova, što bi značilo da su neki od biblijskih tekstova mogli biti napisani mnogo prije od onoga što se do sada mislilo. Čak i prije uništenja prvog Hrama u Judeji. Rezultati istraživanja ukazuju da su do tog vremena neki tekstovi već bili napisani, prenosi News.com.

Dnevnik.hr

Bonus video: