Prvi put u istoriji svemirskih letova: Raketa lansirana, pa spuštena da bi se ponovo koristila

"Raketa je sletjela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga", kazao je biznismen Elon Mask novinarima u svemirskom centru "Kenedi" nedugo nakon spuštanja rakete
95 pregleda 1 komentar(a)
Raketa Falkon 9, Foto: Reuters
Raketa Falkon 9, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.04.2016. 08:37h

Raketa "Falkon 9" privatne svemirske kompanije "Spejs eks" biznismena Elona Maska uspješno je juče lansirana iz Kejp Kanaverala u američkoj državi Floridi sa NASA teretom za Međunarodnu svemirsku stanicu, prenosi HINA.

Potisni dio rakete nekoliko minuta kasnije spušten na okeansku platformu kako bi se mogao ponovno koristiti, što je prvi takav slučaj u istoriji svemirskih letova.

Oko dva i po minuta nakon lansiranja, pošto je potrošio gorivo, glavni dio dvostepene 70 metara visoke rakete automatski se odvojio, okrenuo i uputio prema platformi koja pluta u Atlantiku oko 300 kilometara sjeveroistočno od Kejp Kanaverala.

Na snimcima NASA vidi se kako se veliki potisni dio rakete lagano spušta na platformu, osam minuta nakon lansiranja.

"Raketa je sletjela, nije probila platformu niti se prevrnula. Stvarno smo srećni i uzbuđeni zbog toga", kazao je Mask novinarima u svemirskom centru "Kenedi" nedugo nakon spuštanja rakete.

Američki predsjednik Barak Obama pohvalio je na Tviteru novi Maskov uspjeh.

"Čestitam 'Spejs eksu' na spuštanju rakete na more. Zahvaljujući inovatorima poput vas i NASA Amerika i dalje predvode svemirska istraživanja", napisao je Obama.

Uspješno automatsko slijetanje glavnog dijela rakete na platformu u Atlantskom okeanu predstavlja još jedan korak u nastojanjima milijardera Elona Maska i njegove kompanije "Spejs eksplorejšn teknolodžiz" da razviju jeftinu raketu koja se može ponovno koristiti, čime bi se znatno smanjili troškovi letova u svemir.

"Falkon 9" je u orbitu poslao teretni svemirski brod "Dragon" koji bi u nedjelju trebalo da pristane uz Međunarodnu svemirsku stanicu, 100 milijardi dolara vrijednu svemirsku stanicu koja kruži oko Zemlje na visini od oko 400 kilometara. Riječ je o prvom snabdijevanju međunarodne stanice raketom "Spejs eksa" za NASA nakon incidenta u junu prošle godine, kada je "Falkon 9" sa "Dragonom" i teretom za MŠ eksplodirao nedugo nakon polijetanja.

Bonus video: