Stiven Hoking upozorava: Ove tri stvari bi mogle da unište ljudsku rasu

Hoking je dio male, ali rastuće grupe istraživača koji su izrazili zabrinutost zbog 'jake' vještačke inteligencije koja bi na kraju mogla da konkuriše i čak nadmaši onu ljudsku
4 komentar(a)
Stiven Hoking, Foto: Screenshot (YouTube)
Stiven Hoking, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 29.03.2016. 14:32h

Stiven Hoking možda jeste najpoznatiji po svojim radovima na crnim rupama i gravitacionom singularitetu, ali profesor Hoking je poznat i po svojim jasnim idejama o stvarima koje bi mogle da okončaju ljudsku civilizaciju.

Iako je paralizovan već nekoliko godina i ne može da govori bez posebnog glasovnog sintetizatora Stiven Hoking i dalje predaje na Univerzitetu u Kembridžui bori se protiv opasnosti koje 'vrebaju' ljudsku civilizaciju. Web stranica Physics astronomy prenosi razmišljanja vjerovatno najpoznatijeg genija savremenog doba.

Vještačka inteligencija

Hoking je dio male, ali rastuće grupe istraživača koji su izrazili zabrinutost zbog 'jake' vještačke inteligencije koja bi na kraju mogla da konkuriše i čak nadmaši onu ljudsku.

Još u decembru 2014. Hoking je za BBC izjavio: 'Potpuni razvoj vještačke inteligencije mogao bi da znači kraj ljudske rase'. Ta je izjava bila odgovor na pitanje novinara o novom glasovnom sintetizatoru kojeg Hoking koristi.

Hokingova upozorenja odjeknula su snažno i kod drugih naučnika. Prošlog mjeseca Hoking, Elon Musk i mnogi drugi potpisali su otvoreno pismo u kojem navode prednosti, ali i upozoravaju na opasnosti vještačke inteligencije.

"Zbog velikog potencijala vještačke inteligencije izuzetno je važno istražiti kako iskoristiti njene prednosti, a pritom izbjeći potencijalne zamke", napisali su naučnici u pismu koje je 11. januara objavio Future of Life Institute, volonterska organizacija koj radi na smanjenju prijetnji za opstanak čovječanstva. S druge strane, nekoliko naučnika koji rade na istraživanju vještačke inteligencije kažu da čovječanstvo još nije ni blizu toga da prroizvede jaku vještačku inteligenciju.

Ljudska agresivnost

Hoking takođe smatra da je ljudska agresivnost takođe jedna od prijetnji koja bi mogla da uzrokuje kraj civilizacije. Izjavio je to za vrijeme posjeta londonskom Muzeju nauke gdje je u obilazak vodio 24-godišnju u učiteljicu Adaeze Ujanah iz Kalifornije, koja je dobila nagradu na VisitLondon.com.

Kada ga je Ujanah pitala "Koju bi ljudsku manu najradije promijenio?" Hoking je odgovorio - "Agresivnost. Možda je to bila prednost kada smo živjeli u pećinama - da dobijemo više hrane, teritorija ili partnera s kojim ćemo se razmnožavati, ali sada nam je agresivnost prijetnja koja bi nas sve mogla uništiti".

Npr, dodao je Hoking, nuklearni rat bi mogao značiti kraj civilizacije, a mogao bi i izbrisati ljudsku rasu.

Kada su ga pitali koja je najveća ljudska vrlina Hoking je odgovorio - empatija. "Jer nas ujedinjuje. Mirni smo i puni ljubavi".

Hoking je takođe kazao da će istraživanje svemira biti vrlo značajno za garanciju opstanka čovječanstva.

"Vjerujem da dugoročna budućnost ljudske rase mora biti svemir te da predstavlja važno životno osiguranje za naše buduće preživljavanje jer bi kolonizacija druge planete mogla da spriječi nestanak čovječanstva", izjavio je za Cambridge News.

Vanzemaljski život

Još od 2010. godine Hoking da ako u svemiru postoji inteligentan vanzemaljski život, možda i neće baš biti gostoljubiv prema ljudima.

"Ako nas ikada posjete ishod bi mogao biti kao kad je Kristofor Kolumbo prvi put posjetio Ameriku. To baš nije ispalo dobro za domaće stanovnike".

Napredne vanzemaljske civilizacije, smatra Hoking, mogu da postanu putnici koji žele da poraze i kolonizuju sve planete na koje dođu.

"Ako je tako ima smisla da svaku novu planetu iskoriste kako bi izgradili još letjelica i nastavili dalje da osvajaju. Ko zna gdje su granice".

Dnevnik.hr

Bonus video: