Sad ćeš da vidiš kako bije policija

Vijeće ulcinjskog Osnovnog suda poništilo sporazum o priznanju krivice koji su tri policajca postigla sa lokalnim tužilaštvom, nakon niza incidenata tokom racija u brojnim lokalima i stanici policije, podaci su “Vijesti” dobijeni od Građanskog pokreta URA
1115 pregleda 105 komentar(a)
Policijska tortura Ulcinj, Foto: URA
Policijska tortura Ulcinj, Foto: URA
Ažurirano: 31.10.2018. 06:42h

Vijeće ulcinjskog Osnovnog suda poništilo je sporazum o priznanju krivice koji su policajci Vladimir Baković, Radovan Milićević i Zoran Pejović postigli sa lokalnim tužilaštvom, nakon niza incidenata 17. juna 2017. godine - tokom racija u brojnim lokalima i kasnije u stanici policije.

Njihov dogovor o uslovnoj kazni zatvora za zlostavljanje više Ulcinjana, najprije je prihvatio sudija Jovan Jovanović, ali je vijeće ukinulo to rješenje nakon žalbe punomoćnika oštećenih, advokata Gezima Hadžibetija.

Policajcima je prije nekoliko dana počelo suđenje u Osnovnom sudu u Baru - Baković se tereti da je počinio sedam krivičnih djela zlostavljanje, Milićević četiri i Pejović jedno...

JWPlayer video mesto

“Protiv navedenog rješenja, žalbu je blagovremeno izjavio punomoćnik oštećenih... navodeći da su tim rješenjem povrijeđene odredbe pravičnosti, a sankcija ne odgovara svrsi izricanja krivičnih sankcija... Imajući u vidu okolnosti pod kojima su krivična djela učinjena, brojnost povreda nanijetih oštećenima, iskazanu upornost okrivljenih... očigledno je da se izricanjem uslovnih osuda predviđenih u sporazumu ne može očekivati da će se na okrivljene i druge učinioce dovoljno uticati da ubuduće ne vrše krivična djela”, piše u odluci vijeća.

Navodi se da će sporazum i svi spisi predmeta koji čine sastavni dio dokumenta biti uništeni, kao i da se priznanje okrivljenih dato u sporazumu - ne može koristiti kao dokaz u krivičnom postupku.

Baković je optužen da je 17. juna 2017. godine, postupajući kao službeno lice, zlostavljao Enisa Cungića i prema njemu postupao na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo.

Objašnjava se da je obavljajući zadatke interventne grupe, na terasi lokala ‘Capitol’, prišao oštećenom i tražio ličnu kartu, pa ga udario otvorenom šakom po vratu, zatim nogom, te šakom ispod rebara, hvatajući ga za kosu i govoreći mu: “Je...u ti mater, zapamtićeš me dobro”.

Navodi se da je istoga dana zlostavljao i Mirsada Čobovića, kada je ovaj u svojstvu suvlasnika lokala “Di Treevi” došao po pozivu, nakon policijske kontrole kafića.

Piše da ga je Baković udario pesnicom u predjelu stomaka i da je oštećeni tada lakše povrijeđen.

Bakovića terete i da je u tom lokalu zlostavljao i Viktora Lukića iz Ulcinja - stoji da mu je najprije rekao da klekne i stavi ruke iza glave, pa da ga je udario nogom u predjelu rebara i otvorenom šakom iza vrata, upućujući mu riječi: “Pi..o jedna, sad ćeš da vidiš kako policija bije”.

U optužnom predlogu se navodi da je jednako postupao i prema Adrijanu Rudoviću - pojašnjava se da je njemu, takođe u lokalu “Di Treevi”, prišao i tražio ličnu kartu, pa ga otpozadi čizmom udarao po člancima sa unutrašnje strane, a onda uhvatio šakom za vrat i spustio na koljena - govoreći mu da glumi mafijaša koji proziva policiju.

JWPlayer video mesto

“Nakon čega mu zadaje još jedan udarac nogom, dok se nalazi u klečećem položaju”, piše u dokumentu tužilaštva.

Dodaje se da je Baković iste večeri, na terasi lokala “Opijum”, prišao stolu za kojim je bio Enis Vuković i odmah ga uhvatio za vrat, odgurnuo ka policijskom vozilu: “Gdje ga je otpozadi udarao nogom po nogama i otvorenom šakom po vratu”...

Piše i da je prema Dženisu Vranjokovini, kao i prema ostalim oštećenima postupao na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo - ispred lokala “Montenegro” prišao je oštećenom, koji je po naredbi ostalih policajaca već klečao, i zadao mu udarac pesnicom u stomak.

Pojašnjava se da je ispred istog kafea prišao stolu za kojim je bio Muhamed Lamoj i naredio mu da se spusti na koljena: “A na pitanje - zbog čega tako mora da postupi mu je zadao udarac otvorenom šakom iza uveta, te udarac nogom u rebra”...

U optužnom predlogu piše i da je Milićević zlostavljao Adrijana Rudovića u lokalu “Di Trevi”:

“Nakon što je prišao oštećenom kojeg je Baković Vladimir već spustio na koljena, te istome prvo čizmom širio noge da bi ga zatim čizmom udario u unutrašnju stranu butine, te čupao za ruke i pritiskao nogom u leđa, čupao za kosu i otpozadi udarao čizmom u predjelu listova”... Navodi se da je Enisa Cungića i on zlostavljao - tražio mu je ličnu kartu, a onda ga, kako stoji u optužnici, počeo čupati za majicu, za glavu, gurajući ga i govoreći mu: “Ti se svađaš sa policijom”.

Objašnjava se da mu je potom tražio da se spusti na koljena i podigne ruke...

Isti optuženi navodno je zlostavljao i Mehmeta Ukošata, kada mu je na terasi kafea “Opijum” prišao, uhvatio za lijevo rame i odvukao do policijskog vozila: “Gdje ga je pritiskom u rame, za koje ga je već držao, spustio na koljena”...

Prema optužnom predlogu, isti policajac se i prema Dženisu Vranjokovini ponašao na način koji vrijeđa ljudsko dostojanstvo - prišao mu je ispred lokala “Montenegro” i dok je ovaj već klečao, udario par puta nogama i rukama po tijelu...

Objašnjava se da optuženi Zoran Pejović zlostavljao Gentijana Alića nakon što mu je prišao za sto na terasi lokala “Opijum” i tražio ličnu kartu:

“Te je ne čekajući da oštećeni izvadi ličnu kartu istoga odmah uhvatio šakom za vrat i odgurao do policijskog vozila na koje ga je prislonio i pretresao udarajući ga nogom po nogama, zbog čega je oštećeni u jednom trenutku pao, kao i dva - tri puta otvorenom šakom po vratu”... Dio policijske torture jasno se vidi i na snimcima koje je “Vijestima” dostavila URA.

Uslovna osuda na 33 mjeseca zatvora

Poništenim sporazumom bilo je dogovoreno da Baković bude osuđen na uslovnu kaznu zatvora od 19 mjeseci, koja se ne bi izvršila ukoliko on u roku od dvije godine ne učini neko novo krivično djelo.

Milićević je postigao dogovor da bude uslovno osuđen na 11 mjeseci zatvora, ali ni ta kazna se ne bi izvršila ukoliko u roku od dvije godine ne bi učinio krivično djelo.

Istim dogovorom, Pejović je bio osuđen na tri mjeseca zatvora uslovno.

Galerija

Bonus video: