Brzo i lako: Klik do karte za bus

BusTicket4.me je domaći proizvod, nastao kao spoj znanja i iskustva iz oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju i IT
180 pregleda 3 komentar(a)
karta za bus, Foto: Shutterstock
karta za bus, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 20.03.2016. 14:34h

Kupovina autobuskih karata nikad nije bila lakša - otvorite BusTicket4.me (autobus za mene, engl, prim. aut), unesete početnu i krajnju destinaciju putovanja, izaberete polazak koji vam najviše odgovara, kliknete na “kupi kartu”, platite i - uživate u vožnji.

BusTicket4.me je domaći proizvod, nastao kao spoj znanja i iskustva iz oblasti prevoza putnika u drumskom saobraćaju i informacionih tehnologija.

Ideja nije nova - još 2007. godine su napravljene prve analize i projekcije, ali su tada skup mobilni internet i, u odnosu na danas, lošija internet pokrivenost, odgodili razvoj sistema za neko novo vrijeme.

Pet godina kasnije, pred korisnicima je, kako je “Vijestima” kazala Nastasja Cakanović, PR BusTicket4.me, “ne samo portal za prodaju autobuskih karata, nego kompletan sistem za praćenje bookinga autobuskog prevoza na određenoj teritoriji”.

Ukoliko kupe kartu preko Android aplikacije, korisnici mogu da prate put na telefonu uživo na mapi, kao i da podese alarm na 15 km do odredišta

“Korisnici BusTicket4.me sistema su autobuske stanice, prevoznici, turističke agencije i naravno putnici zbog kojih i postoji cijeli sistem. Naš tim čine inženjeri informatike i saobraćaja, menadžeri prodaje i operateri za komunikaciju sa korisnicima sistema”, kazala je ona.

Putnici su za članove tima na prvom mjestu i oni će uskoro, pored ostalog, moći da nakon putovanja ocijene početnu autobusku stanicu i prevoznika.

“Rejting će doprinijeti većoj svijesti i autobuskih stanica i prevoznika o kvalitetu njihovih usluga”, objašnjava Cakanović.

Sistem je regionalno orijentisan, broj autobuskih linija iz inostranstva u ponudi BusTicket4.me je veliki, a najinteresantnije destinacije su Beograd, Sarajevo, Dubrovnik, Kotor, Podgorica, Zagreb, Mostar, Priština, Split, Budva, Novi Sad, Beč, Minhen, Skoplje...

Osim desktop verzije, tim je nedavno objavio i Android mobilnu aplikaciju.

“Ukoliko kupe autobusku kartu preko BusTicket4.me Android aplikacije, korisnici su u prilici da prate svoj put na telefonu uživo na mapi, kao i da podese da im aplikacija alarmira kada se približe na 15 kilometara od destinacione autobuske stanice. Dakle, ne po vremenu iz reda vožnje nego po stvarnoj lokaciji. Ovo je najviše oduševilo naše stalne korisnike”, kaže Cakanović.

Iz iskustva ekipe koja je razvila BusTicket4.me, prevoznici prilično poštuju red vožnje.

“Po zakonima o drumskom saobraćaju u svim državama za koje prodajemo autobuske karte, prevoznici moraju da poštuju red vožnje. Naš sistem koriste autobuske stanice Podgorica, Budva, Kotor, Tivat, Ulcinj, Pljevlja, Trebinje i tvrdimo da se red vožnje dosta poštuje”, rekla je Cakanović.

Ona je dodala da na autobuskim stanicama sada postoje televizori sa automatizovanim prikazom polazaka i dolazaka, te da će BusTicket4.me uskoro uvesti i opciju za geografsko praćenje pozicije svih autobusa prevoznika koji aktivno koriste njihov sistem.

“Tako će putnici moći veoma jednostavno i efikasno da se informišu o dolascima, to jest trenutnoj poziciji autobusa koji saobraća na liniji koja ih interesuje”, rekla je ona. Cakanović smatra da postoji prostor da se uz nove tehnologije koje je njihov tim implementirao značajno unaprijedi drumski saobraćaj u Crnoj Gori.

“Zamislite samo konduktera u autobusku sa tabletom i mobilnim štampačem za karte i da sve autobuske stanice i prevoznici u svakom trenutku znaju koliko ima slobodnih mjesta u autobusu”, rekla je PR menadžerka BusTicket4.me sistema.

Bonus video: