Vrhovi sud SAD odbacio tužbu: Epl da plati 400 miliona dolara kupcima elektronskih knjiga

Epl je želio da poveća cijene kako bi se smanjila prodaja na Amazonu koji je tada kontrolisao 90 odsto tržišta i prodavao najpopularnije knjige po cijeni od 9,99 dolara. U međuvremenu je Amazonov udio na tržištu pao na 60 odsto
0 komentar(a)
Apple, Foto: Reuters
Apple, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.03.2016. 16:09h

Američki Vrhovni sud odbacio je danas žalbu Epla (Apple) čime je ostala na snazi presuda da se ta kompanija dogovorila s izdavačima da podignu cijene elektronskih knjiga dok je nastojala da ugrozi dominaciju Amazona na tržištu.

Odlukom suda je potvrđeno da je Epl prekršio zakone protiv monopola 2010. godine.

Epl je želio da poveća cijene kako bi se smanjila prodaja na Amazonu koji je tada kontrolisao 90 odsto tržišta i prodavao najpopularnije knjige po cijeni od 9,99 dolara. U međuvremenu je Amazonov udio na tržištu pao na 60 odsto.

Prethodno je žalbeni sud u Njujorku sa 2:1 odlučio da je Epl nelegalno organizovao povećanje cijene. Sudija koji se nije slagao s presudom ocijenio je da je Eplovo poslovanje bilo legalno "nadmetanje sa skinutim rukavicama".

Odluka Vrhovnog suda znači da Epl mora da se povinuje sporazumu koji je 2014. postigao sa saveznim državama i prema kojem mora da plati 400 miliona dolara kupcima elektronskih knjiga, 20 miliona dolara državama i 30 miliona dolara za pravne troškove, prenio je Blumberg.

Bonus video: