Crnogorski Telekom na Svjetskom kongresu mobilnih tehnologija u Barseloni

Zvaničnom otvaranju 30. Svjetskog kongresa mobilne telefonije prethodilo je premijerno predstavljanje novih Samsung Galaxy S7 i S7 Edge telefona, koji su od sjutra dostupni i u WebShop-u Crnogorskog Telekoma
2 komentar(a)
kongres mobilne telefonije Barselona, Foto: Crnogorski Telekom
kongres mobilne telefonije Barselona, Foto: Crnogorski Telekom
Ažurirano: 22.02.2016. 18:08h

Svjetski kongres mobilne telefonije, jedan od najznačajnijih događaja u svijetu tehnologije uopšte, otvoren je danas u Barseloni i trajaće do 25. februara 2016. godine.

Predstavnici Crnogorskog Telekoma, u okviru Deutsche Telekom grupe prisustvuju ovom događaju, na kojem najveće svjetske kompanije predstavljaju svoja dostignuća.

"Pridruži se vodećoj mreži u Evropi" moto je Deutsche Telekoma na ovogodišnjem kongresu, čije će predstvaljanje biti usmjereno na dalje mogućnosti koje mreža nudi, uključujući posljednji standard u komunikacijama – 5G. Tim povodom, Deutsche Telekom je danas održao prvu konferenciju za štampu posvećenu mreži budućnosti i predstavio 5G.

"Digitalizacija zahtijeva infrastrukturu visokih performansi - mrežu budućnosti. Ta mreža budućnosti mora biti razvijena već danas. Deutsche Telekom je 2015 investirao 12 milijardi eura na proširenje svoje mreže. Investicije koje će se izražavati u milijardama su takođe planirane za 2016 godinu. Inteligentna digitalizacija zahtijeva inteligentne mreže. A one moraju biti potpuno novog kalibra", izjavio je Tim Höttges Izvršni direktor Deutsche Telekoma.

"Razvoj 5G mreže se obavlja planiranom dinamikom i nastavljamo aktivno da radimo na standardizaciji i razvoju kako bismo mogli da počnemo sa njom 2020 ili možda i raniije” objašnjava Claudia Nemat Članica Upravnog odbora Deutsche Telekoma.

Cilj sa 5G mrežom, kako je dodala, nije jednostavno da ponudi više usluga.

"Nova tehnologija u mobilnoj telefoniji će odgovarati na sve individualne zahtjeve korisnika. Deutsche Telekom mreža je već spremna danas za opcije koje uključuju prenos podataka putem senzora uz minimalan utrošak energije. 5G će biti osnova za umreženi svijet u realnom", rekla je Nemat.

Pored aktuelnosti o 5G sistemu, predstavljene su i druge mogućnosti koje mreža budućnosti nudi, između ostalog i Internet sa visokim brzinama prenosa podataka u avionima.

30. Svjetski kongres mobilne tehnologije okuplja preko 2.200 izlagača iz svijeta mobilne industrije iz više od 200 zemalja. O značaju mobilne industrije u svjetskoj ekonomiji dovoljno je ukazati na sam broj korisnika mobilne telefonije kojih je danas 3,8 milijardi ili 5,3 odsto više nego prošle godine, sa preko 13 miliona zaposlenih.

Zvaničnom otvaranju 30. Svjetskog kongresa mobilne telefonije prethodilo je premijerno predstavljanje novih Samsung Galaxy S7 i S7 Edge telefona, koji su od sjutra dostupni i u WebShop-u Crnogorskog Telekoma.

Bonus video: