Koliko čovjek može da preživi bez vode?

Naša tijela stalno gube tečnost, pa je izuzetno važno da cijeli dan unosite dovoljno vode u organizam
293 pregleda 2 komentar(a)
voda, Foto: Shutterstock
voda, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 10.02.2016. 11:00h

Biolog R. K. Peker pokušao je da pronađe odgovor na ovo pitanje.

Najmanje 60 odsto tijela odraslog čovjeka sastoji se od vode, koja je potrebna svim živim ćelijama u organizmu kako bi mogle da funkcionišu. Voda djeluje kao lubrikant za zglobove, reguliše tjelesnu temperaturu putem znojenja i pomaže nam da se riješimo "otpada" iz organizma.

Za razliku od hrane, čini se da je najduže vrijeme koliko osoba može preživjeti bez vode – jednu nedjelju. Doduše, kraće bi izdržala u teškim uslova, recimo kad bi bila izložena visokim temperaturama.

Do računice prema kojoj se radi o jednoj nedjelju došlo se posmatrajući ljude na kraju života, kad je prekinut unos hrane i vode, izjavio je profesor biologije sa fakulteta "Džordž Vašington" Randal K. Peker.

Jedna nedjelja je, ipak, zaista predug period, jer je vjerovatnije riječ o tri do četiri dana, napominju mnogi naučnici.

"Možete preživjeti 100 sati bez vode ako je napolju prijatna temperatura. Ako je hladno, možete izdržati i duže, ali ako ste izloženi sunčevoj svetlosti – kraće", izjavio je Klod Pijantadosi sa Univerziteta "Djuk".

Naša tijela stalno gube tečnost, pa je izuzetno važno da cijeli dan unosite dovoljno vode u organizam. Gubimo vodu znojenjem, uriniranjem, pa čak i disanjem.

U ekstremnim uslovima, odrasla osoba može izgubiti od litar do litar i po vode znojenjem tokom samo sat vremena, a ako to ne nadoknadi, nivo tečnosti u tijelu će brzo pasti, kao i zapremina krvi, što je još opasnije, piše Business Insider.

Kad vam premalo krvi cirkuliše tijelom, krvni pritisak pada do nivoa koje se mogu pokazati fatalnima. Dehidracija koja uzrokuje gubitak više od 10 odsto tijelesne težine je hitan slučaj, a ako se brzo ne preokrene – može uzrokovati smrt.

Izvor: Express.hr

Bonus video: