Pogledajte kako izgleda "selfi dron"

Trenutna cijena uređaja je 799 dolara, a postepeno će rasti pa se očekuje da će se uređaj u prodavnicama moći kupiti za 999 dolara
62 pregleda 2 komentar(a)
Lili dron, Foto: Screenshot (YouTube)
Lili dron, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.01.2016. 10:06h

Prednarudžbine za "selfie dron", malu bespilotnu letjelicu s pametnom kamerom, za koji stručnjaci tvrde da je naredni korak tehnologije nakon "selfie štapa", dostigle su vrijednost od 34 miliona dolara, a naručeno je otprilike 60.000 ovih uređaja, piše Forbes a prenose agencije.

Dron "Lily" trebalo bi da bude u prodaji već ovog ljeta a radi tako što se baci u vazduh, nakon čega automatski počinje letjeti, prateći osobu koja ga koristi, dok pravi fotografije i videa u visokoj rezoluciji.

Proizvođači navode da za dron ne treba nikakav upravljač, jer kamera prati korisnika na razdaljini od 1,5 do 30 metara, a može letjeti na visini od 1,5 do 15 metara.

Uz takvu tehnologiju dobije se i uređaj za praćenje, pomoću kojeg dron prepoznaje gdje se korisnik nalazi i na taj način može usmjeriti kameru prema njemu.

Baterija koju ima "Lily" traje 20 minuta leta. Uređaj je težak 1,2 kilograma i navodno je vodootporan pa se može koristiti i na kiši.

Maksimalna brzina mu je 40 kilometara na sat, a takvog je oblika da se lako može nositi u ruksaku.

Ukoliko "Lily" krene prema drvetu ili drugoj prepreci, korisnik može pritisnuti dugme na uređaju za praćenje kako bi zaustavio dron.

Trenutna cijena uređaja je 799 dolara, a postepeno će rasti pa se očekuje da će se uređaj u prodavnicama moći kupiti za 999 dolara.

Ovakav dron u SAD-u moraće se registrovati u Saveznoj upravi za civilnu avijaciju, ako bude usvojen najavljeni zakon o bespilotnim letjelicama.

Bonus video: