Da li novi Zukerberg stiže iz Bosne i Hercegovine?

Cadence je drugačija od postojećih asistentkinja. Ona je u stanju da razgovara sa korisnikom, postavlja mu pitanja, pamti i razumije sve ono što korisnik želi. Ona će razumjeti ukoliko ne pričate sa njom i pokušaće da stupi u kontakt sa vama Trenutno se izražava na engleskom jeziku kako glasovno tako i pismeno za one koji ne žele zvuk. Raz
63 pregleda 11 komentar(a)
Cadence, Foto: Screenshot (YouTube)
Cadence, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 11.01.2016. 21:08h

Haris Aščalić iz Visokog, Bosna i Hercegovina, programirao je prvu bh. virtuelnu asistentkinju "Cadence" koja je zasnovana na vještačkoj inteligenciji.

Cadence nije tu samo kako bi odgovarala na pitanja i ponašala se kao robot. Cadence je, piše Večernji list, drugačija od postojećih asistentkinja. Ona je u stanju da razgovara sa korisnikom, postavlja mu pitanja, pamti i razumije sve ono što korisnik želi. Ona će razumjeti ukoliko ne pričate sa njom i pokušaće da stupi u kontakt sa vama.

Trenutno se izražava na engleskom jeziku kako glasovno tako i pismeno za one koji ne žele zvuk. Razumije engleski i prima pismene naredbe.

"Kod nas to ne mogu razumjeti. Te stvari su normalne na zapadu, ili u Kini što se tiče te IT struke", kazao je Aščalić za N1.

Ovaj projekat se našao i u rukama osnivača Facebooka Marka Zukerberga, a odgovor njegovog tima se još čeka.

"Poslao sam, da pregledaju projekat, da ga istraže te vide hoće li imati neke koristi", dodaje.

Programiranje je u svijetu dobro plaćen posao. Nažalost programeri u BiH svoje znanje često prodaju drugim državama.

Haris prije svega želi da ovo bude uspješan bh proizvod, te da njegovih 17-18 sati dnevno provedenih ispred računara na kraju donese pozitivan rezultat.

Bonus video: