REŽISERI ODUŠEVLJENI

Kodak redizajnirao čuvenu Super 8 kameru

"Vijest da 'Kodak' omogućava sljedećoj generaciji filmskih stvaralaca da ima pristup nadograđenoj i poboljšanoj verziji iste analogne tehnologije koja me je natjerala da se prvi put zaljubim u filmsku umjetnost, nevjerovatno je uzbudljiva", rekao je Nolan
1 komentar(a)
Super 8, Foto: Reuters
Super 8, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.01.2016. 12:44h

Kompanija "Kodak" odlučila je da na tržište ponovo izbaci čuvenu Super 8 kameru, koju su za snimanje filmova koristili reditelji poput Stivena Spilberga (Steven Spielberg) i Džej Džej Abramsa (JJ Abrams), objavljeno je na sajtu Didžital spaj.

Novu verziju koja će, osim snimanja na filmskoj osmomilimetarskoj traci, moći da snima i digitalno, redizajnirao je Iv Bear (Yves Béhar). Bear je poznat po dizajnima za Ouya konzola za igrice, Jambox zvučnicima, Sodastream aparatima i raznim proizvodima za kompaniju Jawbone.

Kamera je predstavljena nedavno na Sajmu elektronike u Las Vegasu.

Džej Džej Abrams, koji je 2011. godine režirao film "Super 8", rekao je za list Gardijan da je nova Super 8 kamera "ostvarenje sna".

"Svaka tehnologija koja omogućava vizuelni način pripovijedanja je uvijek dobro prihvaćena, ali ništa nije toliko dobro kao filmska traka. Vijest da 'Kodak' pravi potpuno novu Super 8 kameru je ostvarenje sna", rekao je Abrams, koji je Super 8 kameru počeo da koristi kao tinejdžer.

Kristofer Nolan, koji je takođe "odrastao s kamerom", nije bio ništa manje uzbudjen.

"Vijest da 'Kodak' omogućava sljedećoj generaciji filmskih stvaralaca da ima pristup nadograđenoj i poboljšanoj verziji iste analogne tehnologije koja me je natjerala da se prvi put zaljubim u filmsku umjetnost, nevjerovatno je uzbudljiva", rekao je Nolan.

Očekuje se da će se kamera na tržištu pojaviti po cijeni od 400 do 750 dolara.

Preporučujemo za Vas