Indija: Milijardu ljudi ima mobilni telefon

Za mnoge ljude u Indiji mobilni telefon predstavlja jedino sredstvo za pristup internetu, budući da su smartfoni prevazišli kućne računare koji su ranije bili uobičajeno sredstvo za izlazak na mrežu
105 pregleda 0 komentar(a)
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
mobilni telefon, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 03.01.2016. 08:44h

Indija je u oktobru registrovala milijarditog pretplatnika mobilnog telefona, saopštio je državni telekomunikacion regulator.

Oni su naveli značaj svog brzorastućeg tržišta mobilne telefonije, drugog najvećeg u svijetu poslije Kine, prenosi Tanjug.

Pretplate u mobilnoj telefoniji ekspodirale su u Indiji u posljednjih nekoliko godina budući da je agresivno smanjenje troškova telekom provajdera oborilo cijene, što je rezultiralo najjeftinijim tarifama u svijetu.

Broj mobilnih pretplatnika je porastao skoro za sedam miliona u oktobru u odnosu na septembar nadmašivši jednu milijardu ljudi, i dostigavši nivo koji je Kina ostvarila 2012. godine, saopštile su indijske državne regulatorne vlasti.

"Vrlo smo ponosni na to. To reprezentuje jednu osposobljenost, poslovnost i tehničku-obrazovanost Indije", rekao je ministar za komunikacije Ravi Šankar Prasad.

Navedeni broj pretplatnika, međutim, ne znači da Indija ima milijardu pojedinačnih korisnika mobilnih telefona, s obzirom da mnogi stanovnici te zemlje imaju više od jednog telefona.

U siromašnijim indijskim državama, kao što je Bihar, penetracija telefonskih priključaka na svakih 100 stanovnika je manja od 54 odsto.

Za mnoge ljude u Indiji mobilni telefon predstavlja jedino sredstvo za pristup internetu, budući da su smartfoni prevazišli kućne računare koji su ranije bili uobičajeno sredstvo za izlazak na mrežu.

Bonus video: