Internet proslavio 25. rođendan

Ta jednostavna ideja - link - transformisala je politiku, razvlastila mnoge vlade, dovela do osnivanja najpoznatijih biznisa u svijetu i nepovratno promijenila naše društvene interakcije sa svijetom
2 komentar(a)
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
www, world wide web, internet, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 22.12.2015. 13:59h

Prvu web stranicu napravio je 60-godišnji britanski stručnjak za informatiku Tim Berners-Li sada prije 25 godina (davne 1990. godine), dok je bio član istraživačkog tima Evropske organizacije za nuklearno istraživanje (CERN) a interesantno je da stranica postoji i danas. Pogledajte je ovdje.

Ta jednostavna ideja - link - transformisala je politiku, razvlastila mnoge vlade, dovela do osnivanja najpoznatijih biznisa u svijetu i nepovratno promijenila naše društvene interakcije sa svijetom, piše N1.

Kada je Berners-Li napravio prvu web stranicu, "internet" je bio grupa statičkih dokumenata koje su uglavnom koristile vojne službe i akademske institucije.

Njegov predlog je trebalo da omogući lako pretraživanje i dijeljenje elektronskih dokumenata.

"Bilo je frustrirajuće to što su se različite informacije nalazile na različitim kompjuterima i morali ste uvijek i iznova da se prijavljujete da biste im pristupili. Pitao sam se zar ne postoji drugi način povezivanja i dijeljenja informacija, neki imaginarni sistem koji ih sve povezuje. I tako je nastala prva internet stranica", kaže Berners-Li.

Danas, ovaj naučnik zastupa tezu da internet i informacije moraju biti dostupne svima. Voditelj je nekoliko kampanja protiv cenzure internet stranica u vlasništvu vlada.

Ukoliko posjetite CERN, tamo ćete vidjeti originalni NeXT kompjuter na kojem je Berners-Li napravio prvu web stranicu.

Bonus video: