EU: Direktiva o korisničkim pravima, koštaće američke kompanije milijarde dolara

Tako da ako neko hoće da izbriše svoj nalog sa Fejsbuka, sam Fejsbuk će morati da obriše sve podatke o korisniku, što nije bila praksa do sada
1 komentar(a)
sajber napad, internet, sajber kriminal, Foto: Reuters
sajber napad, internet, sajber kriminal, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.12.2015. 13:03h

Američke firme koje adekvatno ne informišu svoje korisnike u Evropi o načinu na koji će koristiti njihove informacije, mogle bi se suočiti sa kaznama koje bi se brojale u milijardama dolara, prema novoj Direktivi Evropske unije.

Nova direktiva o privatnosti zahtjeva od tehnoloških kompanija da jasno obavjeste korisnike koje informacije o njima se prikupljaju i kako će se koristiti, kao i da treba da se dobije pristanak korisnika da bi se informacija mogla dalje koristiti.

"Mnoge tačke ove direktive su oštar odgovor američkim kompanijama koje su do sada bile na tankoj liniji kršenja regulacija EU o zaštiti podataka", izjavio je Deni O'Brajan, direktor, EFF fondacije iz San Franciska, koja se bori za sajber prava korisnika.

Nova direktiva će takođe omogućiti stanovnicima EU da zatraže od kompanija da isprave zastarjele i netačne informacije o njima.

Korisnići će trakođe moći da obrišu sve podatke o sebi, ukoliko to žele.

Tako da ako neko hoće da izbriše svoj nalog sa Fejsbuka, sam Fejsbuk će morati da obriše sve podatke o korisniku, što nije bila praksa do sada.

Američke tehnološke kompanije su se borile protiv okvakve direktive, jer će ovo usporiti transfer podataka iz EU u SAD, što automatski znači da će se povećati cijena bilo kakvog poslovanja, ali do smanjivanja korisničkih servisa.

Bonus video: