ŠUMA VELIKE BIORAZNOLIKOSTI

Izumiranje prijeti polovini svih vrsta drveća u Amazoniji

Na sreću, zaštićena područja i plemenski rezervati danas čine oko polovine Amazonskog bazena, na kojima žive dovoljno velike populacije većine ugroženih vrsta",
297 pregleda 0 komentar(a)
Amazonija, Foto: Flickr.com
Amazonija, Foto: Flickr.com
Ažurirano: 12.02.2019. 14:15h

Istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances, uporedilo je stare karte i nove snimke 1.500 šumskih predjela kako bi procijenilo koliko je vrsta drveća već izgubljeno i koliko će ih nestati do sredine vijeka.

Utvrđeno je da je bi Amazonija, šuma najveće bioraznolikosti na Zemlji, mogla da bude stanište više od 15.000 vrsta. Između 36 i 57 odsto njih mogu se klasifikovati kao globalno ugrožene vrste prema kriterijumima međunarodne "crvene liste".

Profesor Karlos Perez sa univerziteta u Norviču jedan je od 158 istraživača iz 21 zemlje koji su radili na studiji. On kaže da postoje velike praznine u znanju o životinjskih i biljnim vrstama u Amazoniji, od drveća i paprati do šišmiša i ptica.

"Naše istraživanje pokazuje da je više od polovine svih vrsta suočena s izumiranjem", istaknuo je Perez. "Na sreću, zaštićena područja i plemenski rezervati danas čine oko polovine Amazonskog bazena, na kojima žive dovoljno velike populacije većine ugroženih vrsta", dodao je on.