Astronomi pronašli zvijezde starije od Mliječnog puta

Te zvijezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je univerzum imao samo 300 miliona godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija Mliječni put
205 pregleda 4 komentar(a)
zvijezde, Foto: Twitter.com
zvijezde, Foto: Twitter.com
Ažurirano: 13.11.2015. 17:12h

Astronomi sa Australijskog nacionalnog univerziteta otkrili su zvijezde stare više od 13 milijardi godina, starije i od Mliječnog puta, prenio je BBC.

Te zvijezde, potencijalno najstariji objekti ikada otkriveni, nastale su kada je univerzum imao samo 300 miliona godina i oko njih se potom obrazovala naša galaksija Mliječni put.

"Ove prastare zvijezde su među najstarijim opstalim zvijezdama u univerzumu i izvjesno najstarije koje smo ikada vidjeli", rekla je Luis Hauz, vodeća autorka studije objavljene u posljednjem broju časopisa Nejčr (Nature).

Hauz i njeni saradnici uvjereni su da su te zvijezde stare preko 13 milijardi godina zbog njihovog sastava i lokacije. One sadrže veoma malo "metala", što je termin, kako navodi BBC, koji astronomi koriste za svaki element osim vodonika i helijuma. Ti metali nastaju kada zvijezde eksplodiraju u supernovi i onda ulaze u sastav kasnije nastalih zvijezda.

Ako zvijezde imaju neobično malo metala, onda su vjerovatno nastale u ranoj istoriji univerzuma, prije eksplozije mnogih zvijezda iz kojih nastaju takvi elementi.

Moguće je, međutim, da i u oblastima svemira s malo metala mogu nastati zvijezde, koje onda iako mlade, nemaju takvih metala. Astronomi onda posmatraju kako se kreću zvijezde da bi ustanovili da li su oduvjek bile u sada gustom, metalom bogatom centru Mliječnog puta. Ako je zvijezda rođena u tom regionu, onda je jedino objašnjenje malog sadržaja metala da su nastale prije postanka Mliječnog puta.

"Te zvijezde imaju iznenađujuće nizak nivo ugljenika, gvožđa i drugih teških elementa, što sugeriše da prve zvijezde nisu eksplodirale kao uobičajene supernove", rekla je Hauz.

Otrkiće astronoma s Australijskog nacionalnog univerziteta protivrječi mnogim aktuelnim teorijama o uslovima ranog unverzuma, navodi BBC.

Bonus video: